Dan pobjede: Svečane akademije u Drugoj OŠ i Gimnaziji

Dan pobede nad fašizmom je dan kada je Nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je Drugi svjetski rat konačno završen tek nekoliko mjeseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana poslije tragične upotrebe A-bombe u Hirošimi i Nagasakiju.

Naime 9. maja 1945. godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o njemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao njemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Počev od tada, ovaj dan se svečano obilježava u velikom broju zemalja svijeta. Najveća parada održava se svake godine 9. maja u Moskvi, sa velikim mimohodom više rodova vojske i prelijetanja avijacije.

Na području naše opštine 9.maj kao dan škola obilježavaju Druga osnovna škola i Gimnazija. Svečana akademija u Drugoj osnovnoj školi počinje u 10 sati, a u JU Gimnaziji od 11 sati i ova svečanost bit će održana u BKC Živinice.Defile ulicama grada danas od 18 sati imaju maturanti Mješovite srednje škole Živinice, koji će na taj način dati svoj doprinos obilježavanju 9.maja-Dana pobjede nad fašizmom./Š.G./