Dan učitelja:Visoko priznanje dr.Seadu Noćajeviću

Danas je Svjetski dan učitelja, a taj prznik juče su obilježili prosvjetari održavanjem svečane akademije u BKC TK.Pored ostalih sadržaja na akademiji su dodjeljena priznanja za životno djelo najboljim prosvjetnim radnicima.Među dobitnicima je i .dr.Sead Noćajević, profesor u JU Gimnazija Živinice.

Sead Noćajević je doktor prirodnih nauka iz područja hemije, a nakon što je dobio priznanje rekao je:

„Ne mogu opisati koliko mi to znači!Sav moj trud i rad tokom dugih niza godina je prepoznat i dodjeljeno mi je ovo visoko priznanje.To mi je podsticaj da nastavim svoj istraživački rad i da mladim generacijama i dalje prenosim znanja koja će im mnogo pomoći u njihovom obrazovnom putu“.

Noćajević je osnovnu školu završio u Gračanici Selu, završio je Srednju hemijsku školu u Tuzli, kao učenik generacije, potom je nastavio na Pedagoškoj akademiji u Tuzli, a akademske 1995./96. Upisa je Filozofski fakultet u Tuzli, odsjek biologija-hemija i diplomirao 2001.U nastavku akademskog obrazovanja magistrirao 2009. godine, da bi četiri godine kasnije postao doktor nauka.Odbrani je doktorsku disertaciju na temu:„Ocjena specifičnih fitohemijskih spojeva u plodu i drugim fitodijelovima divlje trešnje“ na Univerziteta “DžemalBijedić“ u Mostaru.Izbor u nastavno naučno zvanje – docent za Biohemijsku grupu predmeta na Farmaceutsko zdravstvenom fakultetu stekao je na Univerziteta u Travniku septembra 2014.godine.

Tokom dugog niza godina radio je u Solani Tuzla, potom nastavnik biologije i hemije u OŠ Ćoralići- Cazin, te u privrednom subjektu “SODASO” TDI, profesor biologije i hemije u OŠ „Bašigovci“ , a posljednjih godina radi u JU Gimnazija Živinice i JU Mješovita srednja škola Živinice, da bi od početka ove školske godine bio raspoređen na poslove profesora hemije u JU Gimnaziji Živinice.

Od 2014.godine angažovan je u izvođenju nastave u svojstvu istaknutog stručnjaka prakse na Tehnološkom fakultetu, odsjek Agronomija u Tuzli, na predmetima: Uvod u poljoprivrednu proizvodnju, Osnove biljne proizvodnje, Opće voćarstvo i Specijalno voćarstvo.Još je mnogo angažovan i na Univerzitetu u Goraždu.

Unaprijeđen je u zvanje profesor savjetnik 1996. godine ,svake godine je mentor profesorima pripravnicima, u neposrednom odgojno-obrazovnom radu je preko 30 godina. Jedan je od osnivača ekološke sekcije „Ševar“ u OŠ Bašigovci koja je stekla reputaciju među ekološkim udruženjima, a u Gimnaziji Živinice pokrenu je takođe rad ekološke sekcije „Ekovizija“. Rad u toj sekciji krunisan je proglašenjem živiničke Gimnazije Eko-školom naTuzlanskom kantonu, za školsku 2015./16. godinu.

Za svoj dugodišnji rad dr.Sead Noćajević dobio je niz priznanja, među kojima i pismenu pohvalu za doprinos razvoju općine Živinice u povodu Dana općine.Još je stekao desetine certifikata iz naučnih oblasti.Osnivač je i član Upravnog odbora Porodičnog ruralnog edukativnog centra Živinice (PREC), koji je članin evropskih MFR-a, koji preferiraju poljoprivrednu proizvodnju u ruralnim područjima.Još je radio na izdavanju raznih udžbenika i stručnih priloga iz svoje struke.Jednom riječju teško je nabrojati šta je sve tokom dugog niza godina predanog rada stvarao i učio mlađe generacije.Stoga je uslijedilo naše pitanje-kako uspijeva naći vremena da sve to postigne što je do sada uradio?

„Od davnina me je zanimala oblast kojoj sam posvećen, a osim redovnog rada u okviru nastave, slobodno vrijeme sam posvetio istraživačkom radu, te osnivanje više eko udruženja i svega drugog što doprinosi napretku naše zajednice, s aspekta zaštite čovjekove sredine.U cjelini eko svijest još nam nije na potrebnom nivou i mnogo treba raditi da bi zaštitili našu okolicu od nas samih.Brojna priznanja i nagrade koje sam dobio znak su da tim putem treba i dalje da idem“, rekao nam je doc.dr.Sead Noćajević.

Direktor JU Gimnazija Živinice Sanel Mumić nije krio zadovoljstvo zbog visokog priznanja koje je dodjeljeno kolegi Noćajeviću:

„Poznato je da je naša JU Gimnazija među najboljim srednjim školama u TK, a to znači da ima veoma dobar kadar.Priznanje kolegi Noćajeviću mnogo znači za našu školu, oduvijek je bio primjeran i posvećen poslu kojeg s ljubavlju obavlja i čestitam mu na tom velikom uspjehu.Čestitam Dan učitelja svim prosvjetnim radnicima koji su jedan od stubova razvoja novih generacija i društva“.

Na adresu dr.Noćajevića stigle su brojne čestitke, a takođe čestitka i od strane Uredništva našeg portala./Š.G./