Danas manje protestanata pred općinskom zgradom

skup

Na protestima  ispred zgrade općine  Živinice danas se okupilo oko 100 građana, što je znatno manje nego bilo koji drugi dan protesta. Očekivali su današnje odgovre na postavljene zahtjeve tokom jučerašnjeg dana, kada je Kolegij Općinskog vijeća zakazao sjednicu.

Podsjećamo da je Almir Muminović, ispred okupjenih građana, juče predao slijedeće zahtjeve:

Zahtjevi mladih i svih drugih građana su ostavka načelnika i cijelog Općinskog vijeća Živinice, ukidanje paušala općinskim vijećnicima jer su svi zaposleni u nekim firmama, da tužilaštvo izvrši ispitivanje projekta “marka na marku”, te da se ispitaju veliki gubici javnih preduzeća i poduzmu odgovarajuće mjere.

Na današnjoj vanrednoj sjednici Kolegija Općinskog vijeća Živinice razmatrni su zahtjevi građana, nakon čega su usvojeni zaključci, o čemu nas je informisao predsjedavajući OV Esed Zenunovi.

“Zaklučili smo da je potrebno zaustaviti nasilje i u vezi sa tim pružamo podršku službama bezbjednosti, kako bi se stanje vratilo u normalu. Nastavićemo dijalog sa predsatvnicima građana i nezadovoljnih radnika, kako bi zajedno pronašli najbolja rješenja. Nakon analize zahtjeva pripremićemo mjere iz naše nadležnosti,a takođe podržavamo zahtjeve za ispitivanje porjekla imovine na svim nivoiuma”.

Općinski načelnik Hasan Muratović je rekao da je stanje u BiH složeno i da treba činiti napore na prevazilaženju teškog stanja:

“Situacija je složena i nakon svega se vidi da je opravdano nezadovoljstvo radnika, ali to neki zloupotrebljavaju. Ono što smo u ratu sačuvali sada je zapaljeno u Tuzli, Sarajevu i još nekim gradovima. Drago mi je da su se patriotski orijentisane snage udružile i da je spriječena dalja zloupotreba demonstracija. Mi smo u Živinicama uspjeli sačuvati našu živiničku arhivu, na zadovoljstvo svih građana općine Živinice. Poručujem svima da zaustavimo nasilje, a da ćemo nastaviti razgovarati sa svim predsatvnicima nezadovoljnih građana, kako bi iznašli najbolja rješenja. Ja takođe podržavam zahtjeve za ispitivanje porijekla imovine od predsjednika države do načelnika općina, pa neka se prvo od mene krene”.

Građani nisu bili zadovoljni kada su im danas predsatvnici na pregovorima saopštili zaključe sa održane vanredne sjednice Kolegioja Općinskog vijeća Živinice, te će se pregovori nastaviti i tokom sutrašnjeg dana!/Š.G./