Danas se obilježava Dan Armije Republike BiH, a centralna svečanost za Tuzanski kanton organizovana je u Tuzli. Delegacija Organizacije demobilisanih boraca općine Živinice je prisustvovala svečanostima u Tuzli.O Danu Armije BiH predsjednika ODB Živinice mr. Fahrudina Brčaninovića kaže:

“Armija BiH je formirana 15. aprila 1992. godine i od tada se taj datum slavi kao Dan Armije. Osnovana je u cilju očuvanja i zaštite države i njene teritorije kao suverene, nezavisne i slobodne države svih njenih građana. Tokom ratnih godina prerasla je iz odbrambene, u oslobodilačku respektabilnu i jaku vojnu snagu, a njene pobjede zaustavljene su potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma. Općina Živinice ima značajnog udjela u odbrambeno oslobodilačkom ratu i među prvima smo uspostavili ratne jedinice na području općine Živinice, koje su naravno bile u sastavu Armije BiH i koje su dale značajan doprinos očuvanju teritorije na kojoj je djelovala Operativna grupa 6 Istok, a to znači na području cijele BiH”, rekao je Brčaninović.

Povodom Dana Armije BiH, delegacije iz TK i predstavnici vlasti, položili su cvijeće na spomen obilježja na Slanoj Banji u Tuzli, a potom je održana svečana akademija u BKC.

„Borci žive izuzetno teško i na rubu su svih događaja. Možemo potvrditi da su u jako teško socio-ekonomskoj situaciji. Ako kažemo da je na Zavodu zapošljavanja TK oko 17.280 nezaposlenih boraca od čega je 2180 visokoobrazovanih i čekaju posao 20 godina, onda sami možemo da donesemo zaključak kakvo je stanje“, kazao je Niaz Hodžić – predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK.

Na slici:Spomenik šehidima i palim borcima Armije BiH  u Gradskom parku Živinice

Vaš komentar na članak: