zgrada

Današnji protesti u Tuzli završeni su paljenjem zgrade Vlade TK, te poslije toga i zgrade Općine Tuzla. U velikim neredima stradao je veći broj građana i policije, sa težim i lakšim povredama. Povodom velih demonstracija oglasio se i premijer TK Sead Čaušević, koji je podnio ostavku na mjesto premijera Tuzlanskog kantona. Moli građane da obustave uništavanje zgrada i imovine.

Danas su ispred zgrade općine Živinice takođe održani protesti i bilo je okupljeno blizu hiljadu demonstranata, većina je mirno protestovala, mada je bilo  incidentnih situacija. Na zgradu općine pojedinci su bacali jaja, kamenje i drugi materijal, a u jednom tenutku se vidio dim iz prostorija zgrade. Međutim, vatra je u jednoj kancelariji ugašena u početnoj fazi pomoću aparata za gašenje požara, saznajemo od službenika PU Živinice. Nakon odlaska demonstranata vidjelo se da je bilo i poplupanih prozora na općinskoj zgradi.

Proglas Stranke demokratske aktivnosti A-SDA

Proglas Stranke demokratske aktivnosti A-SDA BiH povodom aktuelnih protesta u TK U povodu eskalacije protesta građana u Tuzli želimo istaći da Stranka demokratske aktivnosti A-SDA BiH podržava sve oblike demokratskog pritiska na vlast koja je odgovorna za ovako teško stanje.

Protiv smo upotrebe sile prema građanima koji su pokazali izuzetno strpljenje i na ulice izašli tek sada kada su dovedeni u bezizlaznu situaciju. A-SDA BiH se protivi napadima na organe reda i apelujemo na građane da se suzdrže od nasilnih metoda iskazivanja bunta i da iskoriste sve demokratske metode u borbi za svoja prava koja su im na najbezočniji način oduzeta. Upotrebu sile podržavamo samo za odbranu države i pravedne vlasti a ova to nije./Press A-SDA Živinice/

Vaš komentar na članak: