Dječije obdanište: Održana uspjela završna manifestacija stvaralaštva

 

Večeras je u prepunoj velikoj sali BKC Živinice održana završna manifestacija dječijeg stvaralaštva JU Dječije obdanište, što je tradicionalna kulturna djelatnost ove odgojno obrazovne ustanove za najmlađe.

Program je otvorio najmlađi hor u gradu sastavljen od polaznika starije grupe, a izveli su pjesmu Drugarstvo. Potom su se prisutnima obratili direktorica Dječijeg obdaništa Sabina Andalić, načelnik općine Živinice dr.Samir Kamenjaković i predsjedavjući OV Živinice Hamdija Numanović, koji su pohvalili rad ustanove i poželili im mngo uspjeha u daljem radu.

Voditelj programa Elmir Krivalić podsjetio je prisutne da je Dječije obdanište osnovano 1963.godine, kada je upisano petnaestero djece, da bi u istoj godini bile formirane dvije grupe sa 21-im djetetom.

Direktorica Sabina Andalić se zahvalila na saradnji općinskoj upravi i svima koji su pomogli rad ove ustanove:

“Odgajatelji koji rade s djecom, osim što su profesionalni i stručni, ulažu maksimalne napore u postizanju zapaženih rezultata svog rada, što se ogleda u broju djece kojih je svake godine sve više, pa tako trenutno imamo 220 mališana, raspoređenih u 10 odgojinih grupa.Pronašli smo mjesta i za djecu školskog uzrasta, koju trenutno pohađa 25 učenika od prvog do trećeg razreda osnovne škole.Naši kapaciteti nisu dovoljni da prime svu djecu sa područja općine i okoline, te ovim putem pozivamo lokalne vlasti da se uključe i planiraju proširenje naših kapaciteta.

Pored redovnih aktivnosti u odgojno obrazovnom radu, u našoj ustanovi provode se i specijalizirani programi iz oblasti muzičke kulture, engleskog jezika i modernih plesova. Ove sekcije otkrivaju prve talente od najranijeg uzrasta i djeca ih uglavnom nastavljaju tokom daljeg školovanja. U okviru svojih mogućnosti ulažemo napoore u unapređenje kvaliteta rada izdvajanjem vlastitih sredstava za nabavku didaktičkog materijala, obnavljanje tehnike, literature, kao i uređenje dvorišta, a sve u cilju unapređenja okruženja u kojem borave naši najmlađi sugrađani.Moram naglasiti da je u toku realizacija obaveznog dijela programa za djecu pred polazak u školu, u trajanju od 150 sati. Realizacija je počela 2.aprila, a završava se 15.juna. Ovim programom na području općine obuhvaćeno je 550 polaznika. Želim se zahvaliti svim direktorima osnovnih škola koji su podržali naše najmlađe i izdvojili  prostor za neometanu realizaciju planiranih sadržaja”, rekla je, između ostalog, direktorica JU Dječijeg obdaništa Živinice Sabina Andelić.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli dr.Muhamed Omerović redovno posjećuje završne manifestacije, te je uputio čestitku zaposlenim ove odgojne ustanove i poklonio im dvije knjige, čiji je autor.

Večeras smo imali priliku vidjeti na djelu oko 200 mališana koji su se predstavili recitacijama, pjesmama, glumom i drugim oblicima stvaralaštva, kao i uspjelom izložbom likovnih radova./Š.G./