Danas je u Drugoj osnovnoj školi Živinice održano predavanje za nastavnike informatike iz Kladnja, Banovića, Lukavca, Kalesije i Živinica. Svim školama koje su učestvovale na konkursu kod Hello World (SPARK school) Mostar dobile su po dva robota.

Direktorica Druge OŠ Besima Jagodić zahvalila se donatorima na korisnom poklonu koji će doprinijeti da djeca brže savladaju znanja iz robotike. Udruženje Hello World (SPARK school), kao jedna od najstarijih članica SPARK grupacije, aktivno želi doprinijeti poboljšanju formalnog i neformalnog obrazovanja u području robotike, automatike i programiranja. Vođeni tom idejom odlučili su pokrenuti projekat SPARKreators, u sklopu kojeg će donirati preko 500 mBot robota osnovnim školama i udruženjima koje u opisu svojih aktivnosti uključuju rad s djecom diljem Bosne i Hercegovine.

Profesorica informatike Ajša Abadžić istakla je važnost edukacije za kolege iz osnovnih škola:

“Mi smo domaćini današnje obuke nastavnog osoblja, dobili smo dva robota, koji će nam mnogo značiti, pošto je robotika predviđena da se obrađuje nastanim planom i programom za informatiku, a učestvovaćemo i na takmičenjima, tako da ćemo nastojati spremno dočekati to takmičenje”.

O ciljevima projekta govorila je Ivona Ćorić, iz SPARKreators Mostar:

“Cilj ovog projekta je da djeca od najranije dobi steknu znanja u tzv. STEM zanimanjima, što je zapravo akronim sastavljen od riječi science, technology, engineering and mathematics (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika). Učenjem kroz igru želimo motivirati djecu na usvajanje znanja iz navedenih zanimanja koja će imati priliku pokazati na organiziranim natjecanjima u sklopu SPARKreators Lige, poručuju iz SPARK school”.

Zahvaljujući donaciji cijele franšize Croatian Makers lige Instituta za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM – osnovanog od strane Nenada i Rujane Bakić, postoje sva potrebna znanja za provedbu jednog ovako važnog projekta. Također, postoji i sva potrebna oprema zahvaljujući privatnoj donaciji osnivača SPARKa. Procjenjujemo da će u projekt biti uključeno najmanje 100 škola, te da ćemo ovim projektom doprinijeti smanjenju jaza između obrazovnog sektora BiH i razvijenih zemalja. Prije svega, želja nam je mladima dati najvažnije alate za budućnost – samosvjesnost, kritičko promišljanje, tehnološku pismenost i moderni pristup učenju. Tehnička znanja su jako vrijedan alat s kojim mladi ljudi mogu razvijati vlastite poduzetničke projekte. Želimo ih educirati i inspirirati na kreiranje novih linija koda”, dodaju iz SPARK school.

Vaš komentar na članak: