Međunarodni Dan planete Zemlje – 22. april – obilježava se danas širom svijeta različitim manifestacijama, u cilju skretanja pažnje građanima na značaj očuvanja prirode i spriječavanja negativnih poslledica po životnu sredinu. U Drugoj osnovnoj školi danas je prigodnim programom obilježen ovaj značajan datum za sve nas.

Obilležavanje Dana planete Zemlje podrazujmeva da svaki pojedinac svojim primjerom, nekom svojom akcijom ili konkretnim djelom doprinese očuvanju planete Zemlje, poput čišćenja smetljišta, sadnje drveća, vožnje bicikla umjesto automobila, da se svi zajedno potrudimo da učinimo našu zemlju ljepšom i boljom i ostavimo budućim pokoljenjima.

Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, nakon ekološke akcije, a obilježava se širom svijeta od 1992. godine, kada je na Konferenciji Ujedninjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja.

U BiH ima preko 10 hiljada divljih deponija smeća, pa je zato potrebno organizovati brojne akcije i manifestacije koje za cilj imaju podizanje nivoa ekološke svijesti, edukovanje i motivisanje građana da se aktivno uključe u borbu za očuvanje planete Zemlje.

Nosioci projekt obilježavanja Dana planete Zemlje u Drugoj OŠ Živinice bile su profesorice Mirela Efendić, Mirzeta Hasanović i Hasnija Nukić. Video prezentaciju pod nazivom Zaštitmo naš dom-planetu Zemlju, prezentirale su učenice Admira Beširević i Lejla Mešanović. Program je nastavljen ekološkim vijestima, gdje su u stihovima govorili učenici Enis Sinanović, Ena Imamović, Vedad Halilović i Haris Osmanović.

Svoj doprinos obilježavanju Dana planete Zemlje dali su i mladi glumci Belma Ramić, Dženana Delić i Elma Ramić, koje se pitaju da li smo svjesni ožiljaka koje nanosimo Zemlji svakog dana?- te poručju kako je potrebno više ljubavi ovoj našoj planeti bez koje ne bi bilo života.

Prisutnima je potom prikazan prigodan crtani film, a program je završen pjevanjem eko himne “Majčica zemlja” i podjelom prospekt na potrebi da se Zemlja zaštiti.

Direktorica Druge OŠ Besima Jagodić ističe da će se ukazivanje na značaj 22.aprila nastaviti i narednih dana:

“Lijep današnji program ima snažan vaspitni značaj, tako da ćemo ga organizovati za još nekolio razreda naše škole. Želja nam je da djeca od svog samog odrastanja imaju pozitivan stav prema svojoj okolini, prema prirodi i svemu što nas okružuje. Imamo u školi stalnu postavku 22.april- Dan planete Zemlje, tako da učenici stalno mogu da se educiraju o značaju očuvanja naše okolice”./Š.G./

Vaš komentar na članak: