Druga OŠ: Obilježili 8.mart programom i humanitarnom akcijom

Danas su učenici i nastavno osoblje Druge osnovne škole Živinice svečano obilježili 8.mart-Međunarodni dan žena. Prisutnima se obratila direktorica škole Besima Jagodić, koja je podsjetila na značaj današnjeg obilježavanja Dana žena:

“Ideja za obilježavanje Međunarodnog dana žena pojavila prvi puta početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova. Česte demonstracije bi rastjerivala policija, ali nisu omele žene-tekstilne radnice da osnuju sindikat.Protesti 8.marta događali su se i slijedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale, te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’, na prijedlog slavne njemačke socijalistice Klare Cetkin”.

Današnji program počeo je učenik devetog razreda Benjamin Talović pjesmom Đela Fato, a potom su se učenici smjenjivali u lijepim interpretacijama pjesmica posvećenim majkama, od kojih su neke vlastitog stvaralaštva. Aplauze prisutnih dobila je ritmička sekcija, zatim uspjeli igrokazi, te mladi glumci.

Najviše aplauza dobila je maturantica Amina Aljić kada je preko mikrofona saopštila rezultate prikupljanja novca za liječenje oboljele Naide:

“Novac koji smo bili namjenili kao poklon za 8.mart prikupili smo za liječenje oboljele Naide.Zahvaljujem se svim učenicima koji su pomogli, kao i nastavnom osoblju i profesorici Jasmili Samardžić. Akcija je veoma uspjela i drago nam je da će dobro doći našoj Naidi”./Š.G./