Romi su najbrojnija nacionalna manjina u BiH, koja se suočava s nizom poteškoća u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava, zajamčenih Ustavom BiH. Od mnogih poteškoća s kojima se suočavaju, svakako je i ono u pristupu obrazovanju. U Drugoj osnovnoj školi obrazovanju djece romske populacije, a ima ih preko 120, poklanja se posebna pažnja.

Tako je danas povodom Međunarodnog dana Roma održana radionica pod naslovom “Romska tradicija i običaji”, kao i izložba likovnih radova, te svečana priredba. Radionica je organizovana za učenike prvih i trećih razreda, profesorica Senije Memić, Elide Avdić, Mirele Omerović, Jasmine Zahirović, Elvedine Mujagić, Alme Hadžiavdić, Grete Tadić-Cirger i Asime Muratović.

Učenici su svojim vještim rukama radili romske zastave, jednu veliku zajedničku i manje primjerke za sebe, druga grupa je radila Rijeku za Đurđevdan od glinamola, plastelina i iglica, teća grupa je imala zadatak uraditi rječnik bosansko romskih riječi i četvrta vijence od cvijeća za Đurđevdan, tako da su sve aktivnosti organizovane u znaku Međunarodnog dana Roma.

“Radionica je otvorena romskom himnom Đelem, đelem, a kroz sva četiri centra prikazani su običaji Roma, što je popraćeno romskom muzikom. Imali smo veliku podršku od strane OSCE, čiji su predstavnici donirali djeci materijal za radionicu, a uz to na kraju su učenici imali priliku počastiti se sokovima”, kaže nam pomoćnik direktora Druge OŠ dr.Asim Bojić.

Nakon održane radionice prvih i trećih razreda obavljena je prezentacija urađenih radova i svi su bili zadovoljni urađenim, te su uz zakusku proslavili svoj uspješan dan praktičnih radova.

Od 12 sati u školskom holu održana je prigodna svečana priredba,  povodom Međunarodnog dana Roma. Svečanu priredbu  otvorio je direktor Druge osnovne škole Živinice Rasim Muratović, koji je  pozdravio prisutne i uputio čestike Romima za njihov praznik. Učenici su pripremili raznovrstan program, pjevali su pjesme, recitovali, plesali i svi zajedno proslavili ovaj veliki praznik./Š.G./

Vaš komentar na članak: