U okviru projekta Ja Građanin učenici VII-a razreda druge osnovne škole Živinice istražuju problem ( Ne)opremljenosti učionica adekvatnim klupama i stolicama.U školi postoji ukupno 20 učonica od kojih učenici nižih razreda koriste 8 učionica, dok učenici viših razreda koriste 12 učionica.

Od tih 12 učionica 9 učionica opremljeno je tzv.skamijama, klupama koje nemaju naslonjača i mogućnosti odlaganja školske torbe.Učenici su proveli istraživanje na lokalnom nivou gdje su došli do poražavajućih podataka. Od ukupno 9 škola na području naše općine samo u Drugoj osnovnoj školi se koriste te klupe.

Posjetili su i JZU Dom zdravlja Živinice, gdje su razgovarali sa specijalistom fizijatrom Šahzijom Džinić, koja ih je upoznala sa mogućim posljedicama sjedenja u nepravilnom položaju, od kojih je svakako i sjedenje u klupama skamijama.

Uzimajući u obzir da učenici koji koriste navedene klupe u školi provedu 5-6 sati, jer se radi o učenicima viših razreda, rizik od oboljenja deformacije kičme i spondiloze je velik.Učenici su posjetili i nadležno Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, gdje ih je primio ministar Zlatan Muratović, kojeg su upoznali sa problemom i aktivnostima koje poduzimaju, da bi se navedeni problem riješio. Ministar je obećao da će u skladu sa mogućnostima pomoći u iznalaženju rješenja za navedeni problem.

Učenici su uputili brojne zahtjeve, kako vladinim, tako i nevladinim organizacijama, privrednim subjektima općine Živinice, da svojim donacijama pomognu u kupovini namještaja. Uključili su nastavnike škole koji su od svojih ličnih primanja izdvojili sredstva za kupovinu namjestaja za jednu učionicu u visini od 2.386,80 KM, koliko je potrebno za kupovinu 15 klupa i 30 stolica.Još uvijek traju donacije od privatnih firmi gdje ocekuju da će i tom akcijom uspjeti prikupiti sredstva za opremanje još jedne učionice.

Danas su održali predavanje za učenike škole na temu: Nepravilno sjedenje, a gost predavač je bio odgovorni tehničar Centra za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju JZU Dom zdravlja Živinice Mensur Hodžić.

Tom prilikom su učenici upoznati sa posljedicama koje mogu nastati zbog nepravilnog sjedenja. Učenici su za ovu priliku izradili brošure koje su djelili prisutnim na predavanju./Aida Hodžić/

Vaš komentar na članak: