Druga OŠ: Zapis sa Bazarnog dana

Danas je četvrti puta Druga osnovna škola Živinice organizovala Bazarni dan. Lijep sunčan dan okupio je veliki broj izlagača i mušterija, tako da je sve ličilo na market na otvorenom.

Svečanom otvaranju Bazara prethodio je prigodan kulturno zabavni program:intonirana je državna himna BiH, djeca su izvela program-folklor, moderni plesovi i pjesme, a potom se prisutnima obratila direktorica Besima Jagodić, koja je rekla:

“Inicijativu za organizovanje “Bazarnog dana” pokrenulo je Vijeće roditelja i menadžment škole. Od novaca koje danas zaradimo uložit ćemo u obnovu pjedinih dijelova školske zgrade.Bazarni dan smo organizovali pod nazivom Kupujmo domaće, kako bi stvarali naviku da se osvrnemo na ono što se kod nas proizvodi, jer bi na taj način stvarali uslove za otvaranje novih radnih mjesta, kako nam mladi ne bi u tako velikom broju tražili sreću u drugim zemljama. Nama su se pridružile mnoge firme iz Živinica i TK, tako da osim domaće proizvodnje kod roditelja u vidu bureka, kolača i drugih namirnica, imali smo i gotove proizvode naših poduzetnika, kojima se zahvaljujemo na saradnji”.

Prema riječim direktorice Besime Jagodić odobren je novac za adaptaciju i popravke pojedinih dijelova školske zgrade, o čemu je rekla:

“Od vlade TK odobreno je 31.300 KM i tim novcem je planirana zamjena peći centralnog grijanja i instalacija, kao i sanacija krova. Općina Živinice je iz Budžeta planirala 37 hiljada KM, od čega je 20 hiljada za sanaciju poda sale tjelesnog odgoja, a 17 hiljada KM za prozore s prednje strane naše škole.Prozori na sali takođe su u katastrofalnom stanju, pa ćemo sredstvima današnjeg Bazara nastojati i to sanirati”.

Na Bazaru su se pojavili i mladi Crvenog križa koji su dali doprinos današnjim aktivnostima, pa su mjerili pritisak i šećer u krvi kod zainteresovanih osoba, koje su im se obratile.Najvrijedniji na Bazaru bili su maturanti, koji su s puno elana i volje pokazali koliko mogu učiniti za bolje sutra Drugoj osnovnoj školi.

Želja im je da sala tjelesnog odgoja bude renovirana i spremno dočeka učenike u novoj školskoj godini.I na kraju Bazara, nakon brojanja novca, ostvaren je promet od 2.500 KM, koje će se, zajedno sa drugim sredstvima,  izdvojiti za obnovu sale tjelesnog odgoja./Š.G./