Eko zeleni TK: Održana ekološko pedagoška radionca u OŠ Grivice

Eko zeleni TK organizovali su još jedan ekološko –pedagoški projekat pod nazivom: „Pedagoško-ekološka obuka odgajatelja i nastavnika za organizaciju modela škola u prirodi“.

Riječ je o manifestaciji koju podržava Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH, a u okviru podrške stručnom usavršavanju i cjeloživotnom učenju prosvjetnih radnika u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju.

“Ovoga puta u Osnovnoj školi Grivice u Banovićima, promovirana je metoda izrade „Zelenog“ kurikuluma, odnosno nastavnog plana i programa odvođenja djece u naša najveća bh. blaga – prirodu, zelenilo, planinu. Na ovaj način kod djece razvijamo ljubav prema okolišu, njegujemo njihovo zdravlje, a usađujemo im i biološku komponentu koju svako od nas treba da ima”.

Ovo je istakao prof.dr Muhamed Omerović, predsjednik Saveza Eko-zelenih TK, voditelj projekta i profesora na Odsjeku pedagogija-psihologija Filozofskog fakulteta u Tuzli na predmetu Ekološka pedagogija, koji se godinama zalaže za zdraviju i čistiju okolinu i na taj način kod svih budi ekološku svijest….

„Škola u prirodi“ je specifičan oblik nastave koji prizilazi iz nastavnog plana i programa osnovnog obrazovanja. Realizuje se jedanput u toku školske godine, a podrazumijeva jednodnevna ili višednevna putovanja, te boravak učenika u prirodnom ambijentu, naravno uz pratnju učitelja. Ona predstavlja osnovni vid podučavanja o užem i širem zavičaju u kojem djeca nauče kako od prirode uzeti sve što je dobro, a u isto vrijeme i kako je sačuvati- naveo je profesor dr Meho Alić-Partić uvaženi profesor tjelesnog odgoja u penziji, ali još uvijek veoma aktivan, inače zaljubljenik u prirodu, planinu i ribolov.

Prisutne je pozdravila i direktorica OŠ “Grivice” Banovići Elvira Jusić, koja je izrazila zahvalnost što je ova škola bila u prilici učestvovati u ovakvoj radionici. Inače, radionica je polučila i određene ideje, koje su pokazatelj koliko nastavnici žele ovakve vrste edukacije. Kako su istakli one im otvaraju nove, inovativne metode u procesu organizovanja same nastave.

Svi prisutni su dobili certifikat i informator “Škola u prirodi”, a podijeljen je i značajan broj ekoloških brošura./Eldina Softić/