Ekolozi obilježili Evropski dan parkova

Jedan zanimljiv ekološki datum koji i nije toliko prepoznat od javnosti je 24.maj – Evropski dan parkova , koji se obilježava od strane Evropske fedetacije parkova (EUROPARC) u znak obilježavnja dana kada je 1909. godine u Švedskoj osnovan prvi evropski park.

I ekolozi, njih 34, Ekovizije JU Gimnazije Živinice uzeli su aktivno učešće u obiljezavanju ovog važnog ekološkog datuma pod motom “Biodiverzitet i inkluzija, učešće i kolektivni i društveni razvoj”, zajedno sa prijateljima ekolozima iz Italianskih ekoloških organizacija BIOSVI, CISP, kao i JU ZP Konjuh . u okviru projekta AID 10938- Biodiverzitet za lokalnu zajedncu u promociji biodiverziteta u Zaštićenom pejzažu Konjuh, U promociji jedinstvenog ekološkog prostora kao što je JU ZP Konjuh dali su ekolozi Živiničke gimnazije koji su dio involviranog projekta Zaštitimo biodiverzitet u ZP Konjuh.

Posebno je bitno da ove godine promocije će početi i na evropskom nivou kroz objavljivanje ovog događaja na sajtu EUROPARC, federacije koju čine stotine institucija i hiljadezaštićenih područja u 36 zemalja Evrope. Razne aktivnosti su realizovane taj dan , ekološke radionice: flora i fauna Zaštićenog pejzaža Konjuh. Radionice su realizovali Prof. Simona Casavecchia,Dimitar Ouzounov i Fabrizio Oneto. Nastavilo se sa zabavnim akrivnostima i sportskim aktivnostima. Jedan prelijep sunčani, majski, ekološki dan ostaće u lijepom sjećanju našim mladim ekolozima./S.N./