Ekolozi živiničke Gimnazije ukrasili školsko dvorište

Zadnje dane zime odbrojavaju ekolozi Ekovizije. Sa nestrpljenjem isčekuju proljetne dane, da bi uredili svoje kutke u kojima će uživati oni, a i drugi.Proljeće je pravi trenutak da uljepšate školsko dvorište dekorativnim cvijetnim grmovima i drvećem.

Juče su izašli i pokazali koliko vole svoje školsko dvorište, zasadivši nekoliko grmastih biljaka koje će uljepšavati prostor u kojima svakodnevno borave. Ujedno su naučili nove biljne vrste , tehnike sadnje koje će im biti od koristi.Školsko dvorište JU Gimnazije Živinice bogatije je za nekoliko ukrasnih drveća i grmlja Hibiscus syriacus (siriska ruže); Kerria japonica (japanska kerija) Forsitythia x intermedia forsija hibridna, Weigela florida(vajgela);Yucca gloriosa(juka veličanstvena ), ove ukrasne biljke će ukrašavati naše školsko dvorište. Vrtni hibiskus, Siriska ruža Hybiscus syriacus, uspravni dugocvatući listopadni grm ili stabalce visine 3-4 metra.

Dobro podnosi orezivanje pa se često koristi za žive ograde – živice. Iz porodice sljezovki – Malvaceae.Vajgela je listopadni grm, koji se u proljeće ili početkom ljeta napuni zvonastim ružičastim cvjetovima, a grane se zbog težine cvjetova savijaju prema tlu. Njeni cvjetovi privlače leptire i pčele. Sadi se kao soliterna biljka, ili kao slobodnorastuća živa ograda.Forzicija jedan od najčešćih vijesnika proljeća. Cvate u martu i aprilu žutim cvjetovima na granama bez listova. Raste na svakom staništu i potpuno je otporna na hladnoću.

Koristi se za pokrivanje zidova, tla, za živu ogradu i soliternu sadnju. Voli sunčan položaj ili djelomičnu sjenu.Uzgajanje juke vrlo je jednostavno i ako joj obezbijedimo svjetlo, sunčano mjesto, biće divan ukras ispod naših školskih prozora. No, morate znati da je juka biljka koja, koliko god njege da joj pružite, raste dosta sporo.Ovo je nekoliko informacija o našim ukrasima u školskom dvorištu koje su naši ekolozi darovali svima nama koji živimo sa prirodom./Press Ekovizija/