Povodom 29. decembra – dana kada je Generalna skupština UN potpisala konvenciju o biodiverzitetu, aktivisti i članovi eko sekcije “Ekovizija” iz JU Gimnazija Živinice organizovali su u prostorijama škole konferenciju o biološkoj raznolikosti.

Ekolozi Ekovizije su ukazali na sve veću ugroženost biološke raznolikosti, kao i nestanak pojedinih biljnih i životinjskih vrsta kako na globalnom tako i na lokalnom nivou zbog neodgovornog i bahatog ponašanja pojedinaca koji smatraju da im ne može niko ništa, poručeno im je sa današnjeg skupa osviješćenih ekologa, da im što prije proradi svijest kada je u pitanju najvažniji i najdragocjeniji prirodni resurs, biodiverzitet.

Svi aktivni učesnici ovog događaja, koji je veoma važan za mlade ekologe, jer su oni kreirali svoju agendu o biodiverzitetu i podijelili je sa poštovaocima prirode, gostima dr.Muhamedom Omerovićem, predsjednikom Eko zelenih TK, dr. Džemailom Ferhatovićem, Refikom Hodžićem, predsjednikom federalnog udruženja šumarskih inženjera i tehničara FBiH, direktorima javnih preduzeća, škola i drugi dragim gostima.

Riječi dobrodošlice i značaju biodiverziteta uputio je direktor JU Gimnazije Živinice Tihomir Vasić. Dr. Sead Noćajević, ujedno i profesor biologije, u svom obraćanju, iznoseći argumente očuvanja biološke raznolikosti, istakao je da opstanak ljudske vrste, čovječanstva, ovisi od opstanka bioraznolikosti na planeti Zemlji.

“Prema podacima svjetskih organizacija, u svijetu svakoga dana nestane stotine životinjskih vrsta, najugroženije su morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi, tigrovi… Prema procjenama naučnika, svaki dan izumire 130 vrsta. Da bi se za neku populaciju u svijetu reklo da je ugrožena, morate navesti gdje je tačno ta populacija, koliko tačno ima jedinki i kakvo joj je stanje”, rekao je Noćajević.

Čulo se danas i pitalo…
A gdje je tu Bosna i Hercegovina? A ekolozi Ekovizije raspravljali su o Crvenim listama u kojima bi trebale biti registrovane ugrožene vrste u BiH. Čulo se da nisu funkcionalne, niti su upotrebljive, jer ne obrađuju taj problem na adekvatan način i nisu dovoljno precizne.

Inače, osim njih ne postoje zvanični spiskovi ugroženih vrsta u BiH. Na tome se još radi, ali za sada nema dovoljno volje ni sredstava da se tome više posveti, to već sada treba da bude imperativ svih ljudi koji žele opstanak na planeti Zemlji. Na ekološkom druženju u JU Gimnaziji Živince održana je i debata “Da li je ugrožen biodiverzitet u Zaštićenom pejzažu Konjuh”. Zatraženo je da se više obrati pažnje na jedan od centara biodiverziteta u Bosni i Hercegovini- Konjuhu. Poruka je “Očuvajmo biološku raznolikost da bi sebi obezbijedili mjesto na planeti Zemlji”./Press Gimnazija/

 

Vaš komentar na članak: