Ekovizionari prisustvovali obilježavanju 5. juna

 

Ekološki pokret Tuzlanskog Kantona, Eko zelenih TK, godinama promoviše ekološku misiju zaštite okoliša u svakom kutku življenja. Tako je bili i jućer, 05.juna, na obilježaavnju Svjetskog dana zaštite okoliša.

Svake godine Eko zelenih TK,ili motivišu druge da 5. juna iskažu poštovanje prema planeti Zemlji, te stoga na taj datum se obilježava Svjetski dan zaštite okoliša na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, a na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

Svjetskim danom zaštite okoliša želi se potaknuti ljude da postanu aktivni učesnici održivog i ravnomjernog razvoja, te da preuzmu odgovornost za očuvanje planete. Uloga pojedinca ključna je za razumijevanje važnosti pitanja zaštite okoliša i ostvarenja sigurnije i prosperitetnije budućnosti za sve.bilo nam je zadovoljstvo ekološkoj sekciji “Ekovizija” JU Gimnazija Živinice da “Zelenoj priredbi” u kojoj su ućestvovali mališani iz Tuzlanskih obdaništa , kao i osnovci iz TK, posebno ekolozi iz osnovne škole Senjak, srednjoškolci iz nekoliko srednjih čkola TK, među njima i naši ekolozi. Posebno svečani čin je bio potpisivanje ekološke povelje između Eko zelenih TK, od strane dr.Omerovića i CMS direktora dr. Mušanovića, gdje će se u budućnosti ostvariti saradnja na daljnoj promociji eko vizije oko životnih sredina u kojoj e čovjek dominantan.

Ekološka misao živjeće i dalje to su potvrdili mališani u svom nadahnutom ekološkom programu kojega su iz duše iznosili./S.Noćajević/