Etno avlija Mačkovac pred 8.mart-Dan žena

Naša poznata Etno avlija Mačkovac, zavičajni muzej sa hiljadama eksponata, baštini tradiciju naših naroda od najstarijih vremena do danas.

Dan žena-8.mart, ovdje dočekuju potpuno spremni, sa vrhunskom muzikom tuzlanskih tamburaša “Sevdah tamburica”.

U etno amabijentu i etno muzici, uz jela i pića tradicionalne bosanske kuhinje, zadovoljstvo je koje se može doživjeti jedino ovdje, u Etno avliji Mačkovac-najpoznatijoj od svih avlija.

Zato dođite, jer tačno od 13 sati, počinju bogat muzički program proslavljenih tamburaša “Sevdah tamburica”, pa sve dok traje! Potrebno  je da na vrijeme rezervišete mjesto

Etno avlija Mačkovac, osnivača Refika Halilovića, je najbolji muzej na otvorenom u sjeveristočnoj Bosni. Refik je ovdje postavio bezbroj predmeta etno porijekla našeg naslijeđa, koje dobro govori o bogatstvu kulturno istorijskog naslijeđa Tuzlanskog kantona. Ovdje se nalazi i nekoliko vrijednih primjera graditeljstva: kuće, čardaklija, vodenice, pomoćne zgrade i ima preko 10 zanatskih radnji kompletno opremljenih, u kojima se vodi proces tradicionalne proizvodnje, a uglavnom su to zaboravljena zanimanja. Zatim, u jednoj staroj bosanskoj kući se nalazi dobar zavičajni autentičan muzej, gdje se vidi kako se nekada živjelo u jednoj tradicionalnoj porodici.

Sve su to razlozi zbog kojih je dobro 8.marta doći upravo u Etno avliju Mačkovac-naš zavičajni muzij-čuvar kulturno historijskog naslijeđa i tradicije ovog kraja./Š.G./