Festival „Sevdalinko u srcu te nosim“

U Tuzli je protekle sedmice potpisan Sporazum o pravima korištenja imena doajena BH sevdalinke Safeta Isovića, za glavnu nagradu takmičarskog dijela festivala ‘Sevdalinko, u srcu te nosim’. Sporazum su potpisali predstavnici kantonalnih minstarstava za trgovinu, turizam i saobraćaj te kulturu, sport i mlade, predstavnici porodice Safeta Isovića i organizatori Festivala. Inače ove godine 11. po redu Festival će biti održan u Tuzli od 17. do 19. juna.

Glavna nagrada festivala Sevdalinko u srcu te nosim, od ove godine će nositi ime Safeta Isovića, po mnogima najuspješnijeg izvođača bosanskohercegovačke sevdalinke svih vremena. Nagrada će se dodijeliti na drugoj, takmičarskoj večeri Festivala na kojoj će biti izvedene nove kompozicije koje su napisane u duhu i tradiciji pjesme sevdalinke.

“Obradovalo me je to kada sam čula, s obzirom na to da svi znamo ko je Safet Isović. Pobjednik koji dobije takvu nagradu treba biti ponosan jer ta nagrada ima svoju težinu upravo što nosi naziv Safet Isović”, kaže Emina Pašić-Isović, supruga Safeta Isovića.

Osnovna zadaća Festivala je promocija i njegovanje sevdalinke, a prije nekoliko godina organizator Festivala – Udruženje Muzičkih Umjetnika Tuzla pokrenulo je i inicijativu za upis sevdalinke na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva.

“Sevdalinka je upravo ono što će doprinijeti da se kultura BiH širi, da se o njoj zna u cijelom svijetu i naravno da će ta ista sevdalinka zaista biti jedan element zbog kojeg će turisti dolaziti u BiH i željeti da čuju sevdalinku”, rekla je Vesna Isabegović, članica Organizacionog odbora Festivala.

Ovogodišnji, 11. festival će trajati tri dana. Prvog dana po prvi put planirana je regionalna takmičarska Noć harmonikaša na kojoj su već potvrdili svoje učešće najveći virtuozi ovoga instrumenta sa područja cijeloga Balkana.
“Druga noć je takmičarska noć sa novim pjesmama koje su napisane u duhu sevdaha, gdje ćemo dodijeliti upravo ovu nagradu. Dok je treća noć Festivala sada već tradicionano revijalna i na na njoj učestvuju neke od najvećih regionalnih zvijezda”, najavila je Ramiza Milkunić, direktorica ovog Festivala.
Na Festivalu će se publici tako ove treće revijalne noći predstaviti i Halid Bešlić, Snežana Đurišić, Nedeljko Bilkić, Merima Njegomir, Nihad Alibegović, Ringo Hamidović, Kemal Hasić … te mnogi drugi izvođači sevdalinke.

Festival počinje 17. juna i bit će održan u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, organizaciju su podržali Federalno ministarstvo kulture i sporta, Grad Tuzla i Vlada TK-a dok je pokrovitelj Državna komisija Bosne i Hercegovine sa saradnju sa UNESCO-m./H.Dedić/

x