Filantropija: Dodijeljene nagrade DOBRO

„Mi smo ljudi jer činimo DOBRO i upravo DOBRO je ono što nas čini ljudima!“ – ovim riječima je započela sedma dodjela nagrade DOBRO za filantropiju.

Fondacija Mozaik je u petak, 22.3. u sarajevskom Hotelu Evropa, na svečanoj ceremoniji nagradila osobe i kompanije koje doprinose društvenom razvoju i tako zahvalila svima koji svjesno i planski čine DOBRO.

Nagrada DOBRO za filantropiju 2019 je dodijeljena u tri glavne kategorije: za korporativnu filantropiju, za korporativno volontiranje i za individualnu filantropiju. Komisija je odlučila da ove godine dodijeli i dvijespecijalne nagrade.

Specijalnu nagradu za porodični doprinos razvoju filantropije je dobila porodica Ćorović koja je za pomoć drugima izdvojila više od 2.500 sati u godini. Aleksandar-Radesa svojom sestrom Anastasijom vodi humanitarno udruženje „Srce na dlanu“koje pomaže socijalno ugroženim porodicama i djeci s teškoćama u razvoju. Drugu specijalnu nagradu za individualni doprinos razvoju filantropije, dobila je Žana Alpeza, žena koja je svoj život posvetila drugim ljudima i životinjamakroz volonterski rad u udruženju osoba s invaliditetom „Nada“ i Centru za osobe s posebnim potrebama u Konjicu.

Građanke i građani su nominirali preko 100 osoba i kompanija kojima su željeli zahvaliti za filantropske aktivnosti. „Dobro poslovanje i dobra ekonomija,koja pored maksimizacije profita brine i o ljudima i o planeti, a utemeljena na principu solidarnosti, poprima globalne razmjere. Večerašnja ceremonija je dokaz da se taj trend dobra širi i u našoj zemlji“,rekao je direktor Fondacije Mozaik Zoran Puljić.

Neovisna komisija, u kojoj su volontirali Jasna Jašarević, direktorica prve „community“ fondacije u BiH,Ejub Kučuk, direktor agencije MITA Group, Amra Omeragić, viša službenica za investicije firme Finance in Motion i Drago Gverić, direktor Inovacionog centra Banja Luka, imala je težak zadatak da među finalistima odabere one koji ovogodišnju nagradu najviše zaslužuju.

Nagrada za korporativnu filantropiju u kategoriji srednje kompanije dodijeljena je R&S d.o.o. Sarajevo, čiji je primarni filantropski cilj omogućiti djeci koja su u stanju socijalne potrebe odrastanje u boljim uvjetima kroz mjesečne stipendije „Stipendije za sretno djetinjstvo“, ali i mnogobrojne društveno-odgovorne aktivnosti.

U kategoriji velike kompanije, nagrada za korporativnu filantropiju dodijeljena je Bosna Bank International, koja filantropski djeluje kroz BBI Charity Fond, stipendiranje djece, edukaciju javnosti o poduzetništvu, finansijsku i mentorsku podrškunovim biznisima.

Kompanija Bauerfeind je sponzorisanjem klubova za osobe s invaliditetom, udruženja i osoba koje boluju od dijabetesa te podizanjem svijesti o zdravlju, pokazala najviše među srednjim kompanijama.

U kategoriji velikih kompanija nagrada je dodijeljena Sparkasse Bank dd BiH čiji uposlenici i uposleniceučestvuju u projektima poput ekoloških akcija, podrške mladim poduzetnicima, nesebično pružajući svoje znanje, vještine i vrijeme na volonterskoj osnovi.

Nagradu za individualnu filantropiju u kategoriji od 17 do 35 godina dodijeljena je Ibri Puce, 25-godišnjem volonteru Crvenog križa i Udruženja građana Zajedno za naš gradiz Mostara.

Učitelj Ramo Hastor, koji je pomogao gotovo 2000 djece obilazeći siromašne porodice širom BiH i pomažući im dadostignu svoj puni potencijal kroz stipendiranje u Fondaciji Hastor, osvojio je nagradu za individualnu filantropiju u kategoriji preko 35 godina.

Ovogodišnja dodjela nagrada DOBRO za filantropijuje organizirana u okviru projekta Sign up For Impactu partnerstvu sa SIGN mrežom i uz finansijsku podršku Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju./Kenan Alihodžić/