Danas su općinski načelnik mr.Hasan Muratović i menadžer Fondacije tuzlanske zajednice Emir Bašić potpisali Ugovor o saradnji na realizaciji Programa podrške za sanaciju šteta prouzrokovanih poplavama i klizištima.
Fondacija tuzlanske zajednice je prva fondacija za razvoj lokalne zajednice u BiH osnovana s ciljem pružanja podrške razvoju civilnog sektora.

Stvaranjem partnerstava sa društveno odgovornim firmama, porodicama, pojedincima i javnim institucijama, Fondacija se zalaže za razvoj dugoročnih, nezavisnih fondova koji će služiti za razvoj zajednice.

Općinski načelnik Muratović je nakon potpisivanja Ugovora izjavio:

“U moru pesimizma iz kojeg je teško isplivati jedino nas solidarnost može spasiti. Zato je od velikog značaja ovih 25 hiljada KM iz Fondacije tuzlanske zajednice, koja godinama pomaže mladima da se školuju i u praksi dokažu, te tako postanu lideri u svojim zajednicama. Mladi su se kod nas aktivirali na odabiru i gradnji mini projekata u svojim sredinama. Dobivenim sredstvima moći će od danas aplicirati poljoprivrednici i oni kojima su sredstva najpotrrebnija. Ono što ovdje promovišem je pravda i pravedna raspodjela sredstava”.

Fondacija tuzlanske zajednice doniraće 150 hijada KM za općine Tuzlu, Kalesiju, Srebrenik, Lukavac i Živinice. Menadžer Fondacije Emir Bašić je istakao:

“Namjena ovog programa podrške je zbrinjavanje ugroženih porodica, te revitalizacija individualnih, društvenih i privrednih objekata u najugroženijim naseljima na području ovih 5 općina. Sredstva se mogu koristiti za kratkoročne humanitarne donacije za nabavku lijekova, hrane, higijenske i kućne potrebštine, podršku građanskim akcijama za nabavku materijala i drugih potreba za saniranje šteta od klizišta i poplava, društvenim objektima i školama, te štetama na usjevima i drugim samostalnim poslovnim djelatnostima. Javni poziv za prijem projekata i promociju javnog poziva traje od 25.jula do 25.avgusta tekuće godine”.

Dakle, svi zainteresovani mogu aplicirati na sredstva u periodu od 25.jula do 25.avgusta ove godine, a Javni poziv sa svim potrebnim informacijama aplikanti mogu pronaći na www.fondacijatz.org i službenoj stranici općine Živinice www.opcinazivinice.ba /Š.G./

Vaš komentar na članak: