Očekivana blokada putne komunikacije zbog nerješenog pitanja odlaganja komunalnog otpada u Gornjoj Višći dogodila se danas, kada su građani blokirali put koji vodi preko pružnog prelaza kod Osnovne škole Višća. Blokada je najavljena za 6,30 sati, kako bi još jednom bila skrenuta pažnja, kako kažu mještani, na “ubicu našeg zdravlja i naše djece”.

Dana 29.januara organizovan je sastanak građana Beširovića, Jahića i Ćende, na temu brige o životima i zdravlju građana MZ Višća,gdje se odazvao zavidan broj građana, što znači da su građani prepoznali ogroman problem CIJELE MZ VIŠĆA, a to je nelegalno odlaganje komunalnog, medicinskog i animalnog otpada na prostoru MZ Višća Gornja.

Inicijativni odbor je dana 17.01.2017 godine bio na sastanku u RMU Đurđevik gdje je dat rok jedan mjesec da zabrani odlaganje otpada na svoje zemljište.Na sastanku je dogovoreno da se pošalje dopise Elektroprivredi BIH, Ministarstvu za ekologiju, Federalnoj komunalnoj inspekciji i medijima i pokušati riješiti problem pravnim putem.

U slučaju da se u datom roku do 17. februara ne ukine nelegalno odlaganje otpada, dogovoreno je da se blokira putna komunikacija RMU Đurđevik i blokirati put svim komunalnim preduzećima, što je danas i učinjeno.

Građani su odlučni istrajati u svojim nakanama da blokirjau komunikaciju sve dok im se problem ne riješi, a ranije obećanje da će formiranjem preduzeća Eko-sep problem komunalnog otpada biti riješen nisu se obistinile, već dodatno problem odugovlačili.

Na slikama: Fotosi Edina Džinića sa današnje blokade pružnog prelaza

Vaš komentar na članak: