Gimnazijalci, planinari, šumari i ekolozi u akciji pošumljavanja

U akciji pošumljavanja pod motom¸”Drvo Spasa – 1000 sadnica za 1 dan“ učešće su uzeli i ekolozi Ekološke sekcije “Ekovizija ” JU Gimnazija Živinice, sa ostalim učesnicima zasadili su sadnice crnog bora (Pinus nigra) na Požarištu lokaliteta Borovac-Repište Gornja Višća.

U posljednje vrijeme na području općine Živinice, ali i čitavoj Bosni i Hercegovini, ne vodi se dovoljno računa o šumama. Napominjemo da su šume jedan od najvažnijih resursa naše zemlje, ali činjenica je da mnogi stanovnici širom BiH nisu svjesni toga i o ovom prirodnom bogatsvu ne vodi se mnogo računa, često svojim nemarom ih pretvaraju u deponije smeća.

Prije par godina na istom lokalitetu urađeno je pošumljavanje, ali zbog požara koji je uništio vitalne zasade crnog bora, odlučeno je da ponovo ovaj prostor bude multifunkcionalan i da se prepusti prirodi, kako bi se brinula za svoje stanište. Novih 3000 dvogodišnjih sadnica koje su u petak zasađene u narednom periodu očekuje se da poboljšaju ukupan ambijent u našoj lokalnoj zajednici.

Jedan od ciljeva je povećati broj kvalitetnih i održivih volonterskih programa, koji uključuju i vid zaštite životne sredine kojim se želi oplemeniti životni prostor i ujedno potaknuti ostale organizatore volontiranja da osmisle slične volonterske akcije u svojim zajednicama. Akcija pošumljavanja ima cilj i podizanja svijesti javnosti o zaštiti životne sredine i važnosti šumskog ekosistema.Lijepo je bilo vidjeti na jednom mjestu spoj mladosti, učenici, gimnazijalci i šumarska struka, mladi izviđači i iskustva (lovci,planinari,šumari… ) i ako smo očekivali i veći odziv, posebno mještana koji gravitiraju na pomenutoj lokaciji, nadat se da će se odazvati drugi puta, jer kako su istakli pokrovitelji, općinski načelnik i Šumsko gazdinstvo Sprečko Živinice i učesnici da će ovakve akcije u buduće da se realizuju na svim područjima gdje gazduje ovo preduzeće.

Jedan dan proveden na čistom zraku uz istinsku želju da prirodi podare drvo spasa, što će producirati čist kisik uz tople napitke i vojnički grah, svi učesnici su se vratiti na svoja odredišta odakle su i krenuli. Svako zasađeno stablo imalo je svoju motivacijsku poruku:

“Promijenite svoje vrijednosti, promijenićete i svoj život”, “Zemlja ne pripada onima koji su u njoj pokopani, nego po onima koji po njoj hodaju”, “Priroda je jedina knjiga koja na svim listovima nudi mnogo sadržaja”./dr.Sead Noćajević/