Učenici izbornih nasatava hemije i biologija i fizika i matematika, 28. Marta imali su terensku nastavu u okviru svojuh izbornih predmeta, posjetili su najveću vještačku akumulaciju u BiH Modrac jezero i mini hidrocentrali na Brani Lukavac.

Cilj posjete je učenika da se upoznaju sa značajem i vrijednostima hidroakumulacije , te aspektima jezera u budućnosti. Brana Modrac, pri kojoj izgrađena MHE, je višelučna armirano-betonska brana, izgrađena 1964. godine u tjesnacu Modrac, kod Lukavca. Branu čine deset svodova (cilindričnih ljuski), devet kontrafora i dva gravitaciona obalna oporca. Brana ima tri slobodna preljevna polja (polja 6, 7 i 8), dva na koti 200,00 m.n.m. i jedan na koti 199,90 m.n.m .Hidroakumulacija planirana je za potrebe industriske vode tadašnje hemijske industrije Tuzlanskog okruga , a adanas poslije toliko vremena hidroakumulacija ima nekoliko svojih zadataka jedan bitna specifičnost objekta MHE Modrac je:

HE koristi postojeći hidro potencijal na brani akumulacije Modrac, HE je pribranskog tipa, instalirane snaga od 1.898 kW, HE je izgrađena i opremljena tako, da u normalnim pogonskim okolnostima radi automatski, bez posade, HE je izgrađena u krugu Objekta brane akumulacije Modrac i HE obzirom na instaliranu snagu i proizvodni proces, moţe se svrstati u pogone /postrojenja koja skoro da nikako nemaju utjecaja na okolicu u bliţem i širem području objekta. Međutim, gledano sa aspekta odvijanja proizvodnog procesa i mogućeg utjecaja procesa na okolicu može se kazati da proizvodni proces ima sve atribute okolišno prihvatljivog objekta ili drugim riječima kazano, pri MHE “Modrac” radi se o proizvodnji “zelene” energije, tj. energije iz obnovljivih energetskih izvora, to nam je istaknuto .

Što je posebno sfera interesovanja učenika izborne nastave fizika. Ali i ekološki aspekti su važni kada je u pitanju hidroakumulacija Modrac, to slivno područije pripada slivu rijeke Save koji je jako bitan kada je u pitanju biodiverzitet jezera i sama priča o praćenju toka jezera blia je interesantn aza ostale objašnjavali su odgovorni iz preduzeća hidroakumulacija Modrac kako se mora ispuštati biološki minimum iz brane. Učenici su imali priliku pratiti dolazak ptica selica , močvarica i njihovo gniježdenje uz obale Modraca , na dijelu gdje je urađena brana.Posebno je oduševilo učenike a i njihove pratioce panarama hidroakumulacije Modrac sa brane.

Posjeta farmacetima Zade tradicionalna

Da izborna nastava gimnazijalaca ima svoju praktičnu vrijednost, pokazalo se jučerašnjom posjetom (28.3.) stabilnoj i respektabilnoj farmaceutskoj kompaniji za proizvodnju lijekova i suplemenata u Bosni i Hercegovini, ZADA Pharmaceuticals Lukavac.

Realizacija nastavnog plana i programa za izborne nasatvne predmete hemije i biologije kao i fizike i matematike privodi se kraju. Još jedna uspješna terenska nastava u privrednim subjektima na području Tuzlanskog kantona koji su nas srdačno primili u svoje prostorije.Učenici su imali priliku uz stručnu asistenciju da se informišu, kao i na licu mjesta vide, kako radi jedna farmaceutska fabrika.
Imajući u vidu da su ovu posjetu uradili učenici četvrtih razreda , koji trebaju opredijelite kuda dalje poslije srednje gimnaziskog obrazovanje. Prilika je bila da vide šta pruže farmaceutska struka, iako je u ovoj firmi zapošnjen visokoobrazovan stručan kadar raznih profila od tehnologa do inženjera. Za izbor nastavka školovanja, učenici su imali priliku da čuju i vide koji profil zanimanja je neophodan za rad u farmaceutskim kućama. Nastavak školovanja za većinu gimnazijalaca je imperativ, samo da im se pomogne u odabiru visoko školskih ustanova na kojim će stjecati znanja koja će im pomoći u njihovim budućim profesionalnim poslovim a, to je bila prilika u ZADI.

“Profesionalnost i stručnost na prvom redu ljubaznost došlo je do izražaja u firmi koja već ima reputaciju, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. U to su se danas uvjerili i učenici Gimnazije Živinice sa svojim profesorima koji su bili u pratnji. Posebno zanimanje za savremeni laboratorij u kojem se vrše sve hemijske i fizičke analize, kako ulaznih sirovina, tako i krajnjih proizvoda, raznih lijekova i suplemenata koji su našli mjesto kod svojih vjernih klijenata u našim apotekama . Vidjevši uslove rada, gimnazijalci-posebno budući studenti farmacije, tehnolozi i inženjeri hemije, čuli su od odgovornih stručnih lica , kako je “ZADA” potpisala ugovor sa Farmaceutskim fakultetom u Tuzli i tamošnjim studentima omogućila da dobiju vrhunsku podršku za njihove vježbe i praktičnu nastavu.

“ZADA”, jedna od rijetkih domaćih farmaceutskih fabrika, studentima je ponudila sve svoje kapacitete – prostor, opremu i stručnjake. A oni koji se opredijele za studij farmacije imali bi priliku poslije završenog studija da nađu sebi i zapošljenje u Zadi Pharmaceuticals u kojoj je izuzetno mlad i visokostručan kadar koji odgovara sve zahtjevnijem izuzetno konkurentnom farmaceutskom tržištu./JU Gimnazija/

Vaš komentar na članak: