Gornje Dubrave: Mogu li građani bez diskriminacije

Građani Gornjih Dubrava odavno su na udaru raznih događaja, koji su uzurpirali njihova prava- na zemljište, prije svih izgradnjom vojnog aerodroma, potom otvranjem Površinskog kopa Dubrave, a u posljednje vrijeme ograničava im se sloboda kretanja.

Šta to muči mnoge mještane Gornjih Dubrava u posljednje vrijeme, pitamo predsjednika Mjesne zajednice Emira Malkića:

“U pitanju je sporni znak kod kružnog toka ka Međunarodnom aerodromu Tuzla, kojim se zabranjuje skretanje udesno svima osim vlasnicima posjeda, u dužini od 800 metara. To je upravo put koji vodi ka pomenutom aerodromu, čime su degradirani mještani s desne strane puta. To je svojevrsna uzurpacija slobode kretanja i na toj dionici puta policija dežura svih 24 sata i kažnjava one koji ne poštuju taj znak. Dešava se tako da prijatelji koji dolaze u posjetu mještanima koji ovdje stanuju, da im se prikači opomena teška 40 KM. Jednom našem susjedu došla je kći u posjetu, pa ni ona nije smjela kolima skrenuti desno ka roditeljskoj kući. Mještani su ogorčeni i uznemireni. Takođe se kažnjavaju i oni koji s poljoprivrednim mašinama skreću ka svojim imanjima, te po logici stvari ni oni nemaju pravo skretati desno.Ulica koja vodi ka aerodromu je dvosmjerna, pa se dešava kada policija zaustavlja vozila da nastaje i zastoj u saobraćaju. To je nepotrebna represija na građane koji dio svog posjeda ustupaju za parkiranje korisnika naše zračne luke. Građani se s pravom pitaju čija je to irgerencija, da nas građane smatraju građanima drugog reda.Ionako nam je oduzeta zemlja prilikom gradnje aerdordorma od strane bivše JNA, potom PK Dubrave, pa Eufor nam je takođe uzurpirao zemljište”.

Mještani i rukovodstvo MZ G.Dubrave imaju i drugih primjedi, kao što je uređenje prilaza zračnoj luci u njihovom mjestu:

“Bilo bi bolje da su uredili prilaz Međunarodnom aerodromu Tuzla. Nije ni trava pokošena s obje strane prilaznog puta, tako kada se vozači uključuju na glavni put nemaju preglednosti. Potom su kanali blizu kapija puni raznog smeća, što predstvalja zagađenje sredine i prijeti zarazom. Još je gore stanje u hangaru gdje firma Reciklon BiH odlaže medicinski otpad, odakle kroz cijev svakodnevno odlaze zagađene materije i odlaze na poljoprivredna zemljišta. Mada je Općinsko vijeće Živinice nedavno donijelo Odluku da se taj rezervat medicinskog otpada ukloni, vidimo da to još nije učinjeno, pa pozivamo relevantne faktore da poduzmu mjere, kako bi i taj eko problem bio riješen”, kaže predsjednik MZ G.Dubrave Emir Malkić.

Hajrija Hodžić i njen sin Mirnes imaju kuću i posjed odmah do puta i aerodroma, te su i oni putnicima namjernicima otvorili kapije, o čemu Mirnes kaže:

“Vidite, tu sam do samog aerodroma, a posla nemam. Sada kada hoće i ovako brutalno da nam zabrane da zaradiomo koju marku ni to nam ne daju. Ovdje na aerodromu, kako bolje upućeni pričaju, najviše ima zaposlenih iz Banovića i Sapne, a ja koliko znam niko iz našeg mjesta. Zainteresovan sam da registrujem parking, ali tu za sada još nisam dobio pravi odgovor”.

Mještanin ovog dijela G.Dubrava Senad Dedić takođe komentira teškoće s kojima su suočeni i kaže:

“Nama je drago što Živinice i ovaj region imaju aerodrom, ali nije uredu da samo mi ispaštamo. Nemamo nikakve koristi!Još je najgore kada u jutarnjim satima buka aviona probudi mještane u blizini, a još gore je to za malu djecu. Građani su protiv svih ovih problema, posebno zabrane skretanja udesno, ogorčeni, potpisali smo peticiju i naš predsjednik MZ G.Dubrave će je sutra predati nadležnim u općini Živinice, od kojih tražimo, posebno Općinskog vijeća i načelnika, da iznađu rješenje za sve navedene probleme koji muče mještane Dubrava.

Za sada su ovdje riješeni da na miran način dođu do rještenja nastalih problema, ali ukoliko to ne pomogne lako se može desita da nastanu blokade na dijelu puta koji je uvijek bio slobodan za kretanje-bilo na lijevu ili desnu stranu!/Š.G./