Gornje Živinice: Novo spomen obilježje

Krajem septembra ove godine u Gornjim Živinicama je izgrađen novi spomenik palim šehidima i borcima odbrambeno oslobodilačkog rata. Mještani Gornjih Živinica od prvog dana uključili su se u redove oružanih snaga BiH i dali su veliki doprinos u vođenim akcijama na odbrani svoje domovine BiH.

Svoje živote tokom odbrambeno oslobodilačkog rata dali su Almir Siočić, Meho Alić, Ibro Bešić, Ivo Pavičić, Osmo Islamović i Mijo Lučić-Mićo, te se njihova imena nalaze na spomen ploči.

Građevinski odbor koji je uspješno sve aktivnosti priveo kraju radio je u sastavu: Mehmed Klopić-predsjednik i članovi Ramiz Siočić, Zoran Žepić i Nedžib Beširević.

“Za gradnju spomen obilježja našim šehidima i borcima odbrambeno oslobodilačkog rata inicijativa je krenula još 2012.godine, kada je opština Živinice izdvojila potrebna sredstva za izradu projektne dokumentacije. Za gradnju našeg lijepog spomen obilježja izdvojeno je 15 hiljada KM, od čega je 7 hiljada KM uplatilo Ministarstvo za boračka pitanja TK, a preostalo je iz Budžeta općine Živinice.Planiramo organizovati svečano otvaranje spomen obilježja na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1.marta”, kaže nam predsjednik Građevinskog odbora Mehmed Klopić.

U sastavu spomen obilježja su i dva stećka koji simboliziraju istoriju srednjovjekovne bosanske države. Na jednom stećku nalazi se spomen ploča na dan kada je u ovom mjestu izgrađen prvi vodovod, kao i spomen ploča na prvi asfaltni put koji je Gornje Živinice povezao sa centrom opštine./Š.G./