Gradačac: Živiničanke na kafi u Kula gradu

Lijep sunčan dan i udobna vožnja minibusom od oko 30-tak članica Udruženja Zlatna dob Živinice, a uz to i Sajam šljive, bili su razlog više da ih danas domaćini Centra za aktivno starenje ugoste u Gradačcu.

Susret na Kula gradu, uz kafu i istorijsko podsjećanje na nastanak ovog grada, osvježio je sjećanja na ovu poznatu lokaciju. Turistički vodič grada Senija Muftić-Mujkanović je govorila o nastanku Gradačca i između ostalog kazala:

“Gradačac se, pod tim imenom, prvi put spominje 1634. godine, i navodi se da je pripadao Gračaničkom kadiluku. Gradačac je u Osmanskom carstvu bio od strateškog značaja, obzirom da je Karlovačkim mirom rijeka Sava postala granica izmedju Austrije i Osmanskog carstva, tako da je Gradačac branio osmanlijske granice na sjeveru. Godine 1710. postaje sjedište kapetanije. Kapetan je imao svu administrativnu, sudsku i upravnu vlast. Poslije toga, Gradačac se jako brzo razvija. Grade se putevi i džamije, razvija se trgovina i zanat. Naredbom sultana, kapetani se biraju iz ugledne porodice Gradaščevića i ova titula prenosila se sa koljena na koljeno. Posljednji i najznačajniji kapetan bio je Husein-beg Gradaščević, poznat i kao “Zmaj od Bosne”. Značajan je po tome što je 1831. podigao ustanak protiv sultana Mahmuta II tražeći autonomiju za BiH. Zatim, dolaskom Husein-kapetana, katolici i pravoslavci uživaju jednaka prava kao i muslimani i čitavu Bosnu ujedinjuje u svoje podanike. Ova lokacija dugo je bila u ruševnom stanju, ali smo uspjeli otkriti mnogo toga zahvaljujući našem sugrađaninu Bakiru Softiću koji se svojevremeno kao dječak igrao na ovom prostoru, pronalazio zanimljive predmete, pa mi je to pomoglo u istraživačkim radovima”.

Sadržajna posjeta Gradačcu, svakako, nije mogla bez posjete Sajmu šljive i po tom događaju visoki predstavnik za BiH Valntin Incko, juče na otvaranju ove poznate manifestacije, reče da je to ovih dana”glavni grad BiH”.

Poslije posjete Sajmu šljive druženje sa članicama Udruženja žena Centra za aktivno starenje nastavljeno je kraj jezera Vidara, koje je od prošle godine postalo sportsko rekreativni centar. Živiničanke su ovdje dočekane toplim riječim dobrodošlice predsjednice Ramize Muftić i pjesmom “Sa Gradačca bijele kule”, te narodnim kolima, pa se zajedno i zaigralo.

“Sretna sam što imamo jedni druge”, rekla je u svom obraćanju u ime domaćina predsjednica Ramiza.Predsjednica Zlatne dobi Živinica Mira Boro, umjesto klasičnog govora, upoznala je prisutne sa aktivnostima koje vode pjesmom koju je sama napisala, a pjesma na prigodan način govori da se bave humanitarnim radom, posjetama bolesnih sugrađanki i drugim korisnim aktivnostima.

Kao partneri u svojim aktivnostima Udruženje maloljetnih boraca Armije BiH Gradačac otvorilo je svoja vrata na Vidari, gdje su provedeni sati druženja i razgovora, a o zanimljivosti i aktivnostima ovog udruženja govorio nam je predsjednik Adnan Fejzić:

“Ovdje na Vidari uspjeli smo urediti kamp gdje dolaze građani Gradačca i okoline, tako da se ovdje tokom vikenda okupi i po hiljadu gostiju. Osim kupanja u jezeru, imamo i sportske terene, šetališta, tako da svako za sebe može pronaći ono što ga najviše zanima. Inače, ovo područje bilo je zapušteno, pravo odlagalište smeća, ali smo ga uspjeli prošle godine “vratiti u život”, pa je ovo sada jedna zdrava ekološka sredina višestruke namjene”.

Tako je bilo danas u Gradačcu, a susreti će se nastaviti i dalje, ovoga puta domaćini će biti živiničanke!/Š.G./