Gradsku pijacu u Živinicama i danas potresaju protesti pijačnih radnika, koji od juče štrajkuju glađu. Inspektori Kantonalne uprave TK za inspekcijeske poslove uočili su nepravilnosti u radu, posebno oko registracije i posjedovanja radnih dozvola!

“Dok ne dobijemo radne dozvole tretiraju nas kao da imamo butike i time nam žele nametnuti velike doprinose, koje mi ne možemo obezbijediti sa svega 6 kvadrata poslovnog prostora naših kioska. U toku je priprema Zakona o pijačnom radu, čime se želi urediti ova oblast na svim pijacama, a ne samo što nama traže”dlaku u jajetu”. Ovdje je još stanje komplikovanije neuređenim imovinsko pravnim odnosima, a mi to ne možemo čekati. Štrajkom glađu mi želimo izvršiti doatni pritisak na odgovorne faktore, da ih upozorimo da se ne igraju sa našim životima, jer je ova pijaca naša “slamka spasa” u prehrani porodica. Tražimo isti aršin za sve pijace.

Do utorka smo u krugu naše Gradske pijace i ne odiuustajemno, a već u utorak idemo u Tuzlu pred zgradu inspekcijskih službi, imemo dozvolu za proteste tog dana”, kažu nam pijačni radnici okupljeni u kolektivnom štrajku glađu./Š.G./

Vaš komentar na članak: