Grupa za čist zrak se danas sastala sa ministrom Hasanom Fehratović i pomoćnikom ministra Goranom Mišić. Na sastanku se govorilo o problemu prekomjernog zagađenja zraka i zahtjevima koje jeGrupa za čist zrakuputila Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Ministar je istakao da Ministarstvo prepoznaje ovaj problem i da je spremno uložiti dodatne napore kako bi se podstakla implementacija mjera koje će dovesti do dugoročnog smanjenja zagađenja zraka.

Grupa je istakla problem visokih koncentracija SO2, o kojima se informira građanstvo ali i visokih koncentracija suspendiranih čestica PM2,5 koje kratkoročno i dugoročno štetno djeluju na zdravlje građana, a za njih nema definiranih satnih i dnevnih graničnih vrijednosti.Zbog nepostojanja ovih graničnih vrijednosti ministrarstvno nije umogućnosti da informira građane da su prisutne povećane koncentacije ovih čestica.

U cilju rješavanja ovog problema Grupa za čist zrak i Ministarstvo će od nadležnog federalnog ministarstva tražiti postavljanje ovih graničnih vrijednosti kako bi se mogle primjenjivati i na kantonalnom nivou.

Govorilo se i o izmjenama Plana interventnih mjera u slučajevima izuzetne zagađenosti zraka u TK, dogovoreno je da će Ministarstvo uzeti u obzir prijedloge Grupe i većinu ugraditi u tekst novog Plana.

Na zahtjev da se u Lukavcu instalira mjerna stanica za mjerenje BTX spojeva, pomoćnik ministra Mišić je rekao da je Ministarstvo imalo volju da postavi jedan ovakav analizator u već postojeću mjernu stanicu u Lukavcu, ali da je cijena analizatora bila ograničavajući faktor. Zaključeno je da bi bilo potrebno izvršiti dodatni pritisak na druge institucije i same zagađivače da pomognu nabavku jednog ovakvog uređaja.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Hasan Fehratović i pomoćnik ministra Goran Mišić su ovom prilikom istakli da „ne postoje mjere i rješenja koja će preko noći dati rezultate, ali da Ministarstvo već duži niz godina provodi niz mjera i aktivnosti, kako bi stanje u oblasti zaštite okolice bilo što prihvatljivije”. Jedna od tih mjera jesu i značajna finansijska sredstva koja se svake godine dodjeljuju Gradu Tuzla i općinama našeg kantona u cilju realizacije projekata iz oblasti zaštite okolice.

Također, istaknuto je da je u toku ove godine planirana i izrada registra zagađivača sa prijedlogom dugoročnih i kratkoročnih mjera, a ministar Fehratović je pozvao predstavnike Grupe da nominiraju svoje članove koji će biti uključeni u Radnu grupu za implementaciju kantonalnog plana zaštite okoliša TK.

Na kraju sastanka zaključeno je da Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice radi monitoring kvalitete zraka na području našeg kantona (http://monitoringzrakatk.info/), ali da sve druge ustanove i institucije, na osnovu rezultata tog monitoringa trebaju planirati i poduzimati kratkoročne i dugoročne mjere iz svoje nadležnosti, kako bi se kvalitet zraka znatnije popravio.

U ime Grupe današnjem sastanku su prisustvovali mr.sc. Džemila Agić, prof. dr. Nurka Pranjić, doc. dr. Abdel Đozić, Jakub Mahovkić i Goran Stojak./Grupa za čist zrak/

 

Vaš komentar na članak: