Nevolje desetine hiljada izbjelica iz Sudana i okolnih zemalja stigle su u zemlje Evropske unije. Ovih dana stotine prolazi i kroz Beč, a stižu iz pravca Mađarske. Pomoć izbjeglicama, pored ostalih, pruža i Hadžijski fond Zusammen iz Beča, čiji nam je predsjednik Ramo Dahić tim povodom izjavio:

“Hadžijski fond Zusammen se punom parom uključio u pružanje pomoći, tako da smo obezbijedili hranu i higijenske namirnice. Izmučene i iscrpljene izbjeglice zbog neprospavanih noći i duge neizvjesnosti su tražile samo kakvu livada, da se ispruže i idmore. Oduševljeni su našim prijemom i pomoći, te nam se zahaljuju, kako našoj organizaciji, tako i svim Austrijancima koji su priskočili i pružili svaku moguću pomoć. Čak su i doktori i hitna pomoć pristigli i pružili zdravstvne usluge bolesnim i iscrpljenim izbjeglicama. Narod iz Sirije nije vjerovo da je negdje moguće naići na takav prijem i doček, kao što smo to mi učinili u Austriji”.

Nakon mnogo neizvjesnoti grupe koje stižu u Austriji su blizu ostvarenja svog sna i konačnog predaha nakon mnogo patnji. Kažu da se u Austriji osjećaju kao da su u svojoj zemlji prije nesretnih sukoba, saopštava nam predsjednik HF Zusammen Ramo Dahić.

Vaš komentar na članak: