Povodom 10. Evropske sedmice prevencije raka grlića materice Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla organizuje široku humanitarnu akciju, s ciljem podizanja svijesti o potrebi preveniranja ove bolesti.Svake godine se u januaru obilježava Evropska sedmica prevencije raka grlića materice, pa će tako biti i ovoga puta.

Akcija u Tuzlanskom kantonu traje od 18. do 22.januara, a u Živinicama će se održati 21.januara u trgovinskim centrima Aden i Konzum, gdje će biti postavljeni pultovi sa informativnim materijalom.

Rizik od nastanka raka grlića maternice započinje seksualnom aktivnošću žene, a oko 80 posto polno aktivnih žena u jednom periodu života može biti inficirano nekim od tipova tog virusa, od kojih je 15 visokorizičnih.

Evropska sedmica prevencije raka grlića maternice (ECCPW) ustanovljena je 2007. godine i obilježava se svake godine u drugoj polovini januara. Cilj akcije je promocija znanja o raku grlića maternice i načinima prevencije. Evropska sedmica prevencije raka grlića maternice je panevropska javno zdravstvena inicijativa koja za cilj ima podizanje svijesti žena o raku grlića materice, šta ga uzrokuje, kako se dijagnosticira i koje su mogućnosti prevencije.

Na slici: Sa press konferencije Klinike za  ginekologiju i akušerstvo

STOP RAKU GRLIĆA MATERICE Udruženje studenata Medicus

 

Vaš komentar na članak: