Hadžijski fond Zusammen Austrije iz Beča intenzivno se uključio u akciju pružanja pomoći izbjeglicvama iz Sirije i drugih arapskih država. Tako su sinoć oko pola noći stigli na granicu između Srbije i Mađarske, a kako je to sve izgledalo rekao nam je predsjednik HF Zusammen Ramo Dahić:

“Taj narod mnogo pati i u velikoj su neizvjesnosti, pa pozivam sve ljude ako imaju i truna u sebi sažaljenja da se uključe i pomognu ovom napaćenom narodu. Sinoć kada smo stigli u ponoć u kamp gdje su smještene arapske izbjegllice zatekli smo mnogo tv.snimatelja i novinara, policije… tako da je izgledalo nam kao da se snimaju neki filmovi sa ovim jadnim narodom. Pogledajte ove šatorčiće po ovoj poljani, kao naši naviljci sijena, rečeno po našem bosanskom jeziku. Više od pola su djece, a mnogi ljudi nemaju ni to, nego umorni, gladni, izmučeni, djeca mnoga bolesna, zaspali pod vedrim nebom i malte ne na goloj zemlji! Nemaju ni osvjetljenja, ne daj Bože da kiša padne šta bi se dogodilo!? Ne zna se koliko će dana i noći tu još provesti. A odjeća i obuća, kao i ostala roba, razbacana po poljani kao neko odlagalište smeća, umjesto da se postavi neki veći šator koji bi služio kao mini magacin, pa da lijepo podijele od grupe do grupe, kao sto smo mi to uradil sa našom ekipom, podijelivši hiljade konzervi, bureka, sendviča, deka, odjeće, higijenskih paketa i dr. Zahaljujemo se i našem Islamskom centru u Beču, koji je djelovao zajedno sa nama u sinoćnoj teškoj izbjegličkoj noći, ka i svim onima koji su dali svoj doprinos ublažavanju izbjegličke krize”, rekao je Dahić.

Hadžijski fond Austrije Zusammen poziva sve ljude dobre volje i mogušćnosti da se priključe humanitarnom radu i pomoći izbjeglicama, jer mnogi znaju sa ovih prostora koliko je bilo teško tokom rata u BiH.

Vaš komentar na članak: