Humanost na djelu: Hadžijski fond Zusammen Austrija

Ljude je oduvijek krasila smisao za pomoć u nevolji, koja je posebno došla do izražaja u vrijeme velikih nepogoda u BiH, od maja pa do današnjih dana. Humanitarno udruženje Hadžijski fond Zusammen Austrija formirano je prije više od 4 godine u Beču i od tada je organizovalo niz aktivnosti za pomoć ljudima u nevolji. Predsjednik ovog Udruženja je poznati humanitarac našeg kraja Ramo Dahić iz D.Lukavice, koji je penziju zaradio u Austriji, a o Hadžijskom fondu Zusammen kaže:

“Sudeći po imenu neko bi posmilio da naše Udruženje čine hadžije, međutim, mnogo je više mladih članova koji to nisu. Taj naziv je simboličnog karaktera i njime želimo pokazati neku vrsu moći, tj.mogućnosti, jer je kod nas poznat izraz za nekoga ko je imućan da se kaže “hadžija”. Hadžijski fond Zusammen kao Bošnjačka humanitarna organizacija ima za cilj da, prema islamskim načelima emaneta (povjerenja) i dužnosti prema drugim ljudima, organizuje sakupljanje i dijeljenje svake vrste pomoći najugroženijim u BiH i šire. Fond je prvenstveno usmjeren ka onima koji su u teškoj egzistencijalnoj krizi, a nemaju nikakve druge pomoći”.

Hadžijski fond Zusammen je tokom proteklog perioda organizovao mnogo akcija na pomoći ljudima u stanju socijalne potrebe, a način na koji dolazi do novca je članstvo, koje iznosi 5 Eura mjesečno i dobrovoljnih priloga-jednokratne uplate u fond.

“Mnogo je djece koja su u proteklom ratu ostala bez jednog ili oba roditelja i o kojima malo ko brine, pa je otuda veoma važno da im neko pritekne u pomoć. Zato je Hadžijski fond pokrenuo ovaj humani projekat za pomoć ugroženim ljudima i svugdje gdje smo došli da pružimo pomoć dočekivani smo sa suzama zahvalnosti”, kaže Dahić.

Pomoć u gradnji kuća, liječenju, školovanju…

Ovaj neumorni humanitarac nam objašnjava kako su pomogli gradnju kuće porodici Zehić u selu Gračanici i Salihu Hodžiću u D.Lukavici, kao i porodicama Silaajdžić u Pruscu i Hodžić u Živinicama, gdje samohrana majka sama brine o svoje troje djece. Sada ove porodice žive u uslovima dostojnim čovjeka. Pomoć Hadžijskog fonda Zusammen stiže širom BiH, a šleper napunjen raznim humanitarnim potrrebama stigao je i u Nemilu, Željezno Polje i Šeriće u okolini Zenice, koje su zahvatile velike poplave i uništile kuće i imovinu. U knjigama Udruženja zapisan je svaki vid pomoći, gdje čitamo kako je Fatimi Kasumović iz Lukavca prikupljeno preko 6 hiljada Eura za liječenje od raka i uspjela je spasiti se. Zatim nalazimo kako je porodicama kraj Teslića, Kalesije i Bužima donirane krave, pa razne vrste pomoći ugroženima u Srebrenici, pa donacija 110 invalidskih kolica UKC Tuzli, Domu zdravlja Živinice, Zenici i Zavidovićima.

Zanimljivo je istaći da je Džemat Ebu hanife donirao Hadžijskom fondu hiljadu štednih kasa, koje domaćini u Austriji svakodnevno pune i poklanjaju, kako bi imali što više sredstava za pomoć socijalno ugroženima. Dječak po imenu Nedim Čehajić je svaki dan 5 Eura koje je dobivao od oca za džeparac ubacivao u kasu i kada je bila puna poklonio je Hadžijskom fondu Zusammen. On i Muamer Kalajc na godišnjici Udruženja nagrađeni su za svoje donacije!

O obilježavanju četvrte godišnjice postojanja i upješnog rada februara ove godine Ramo Dahić nam je rekao:

“Bilo mi je na radost vidjeti veliki borj prisutnih na našoj godišnjici i imamo veliki podršku, jer sve radimo transparentno i uz pomoć medija, tako da sve ono što prikupimo dođe na pravu adresu, što se vidi na video zapisima i emisijama TV kuća. Radimo u misiji pomoći ljudima u našoj dragoj domovini, da im bar malo olakšamo svakodnevne nevolje. Posebno želim istaći naše donatore Zaima Ahmića, koji nam je od velike koristi, bilo da donira novac ili ustupa prevozno sredstvo, takođe i Fikret Bošnjak, predsjednik Džemata Gazi Husrevbeg u Beču, te Esad Hadžić i Muharem Agić. Pohvalno je da nam blagajnu ažurno vodi Rifat Čehajić iz Bužima i tačno zna gdje koji Eur ode. Zahvalio bih se na uspješnoj saradnji Udruženju Sadaka u Bužimu. Želim još reći da su džemati stubovi naše aktivnosti, bez kojih bi sigurno bilo teže organizovati brojne akcije na pomoći socijalno ugroženim ljudima. U ranijem periodu smo godišnje prikupljali pomoći u vrijednosti od 30 do 40 hiljada KM, dok ove godine očekujemo da će to biti oko 130 hiljada KM”.

U Humanitarnom udruženju Hdžijski fond ne zaboravljaju junake, pa su na godišnjicu pozvali i Fatu Orlović, kojoj su uručili specijalno priznanje – orden za ispoljenu hrabrost u očuvanuju svoje imovine, a koje joj je uručio bivši predsjednik Udruženja Derviš Kilim.

Teško bi bilo nabrojati sve što je ova humanitarna družina učinila za narod BiH, ali i šire, jer je njihova pomoć stizala i do nesrećnih ljudi čak do Sirije. Aktivnosti su u toku pa će takve pomoći biti i narednih dana, mjeseci i godina!/Š.G./