Imenovana nova Vlada TK

Skupština Tuzlanskog kantona imenovala je danas novu Vladu TK, koju će sa premijerske pozicije predvoditi Denijal Tulumović. Pored premijera Tulumovića, Vladu će činiti kadrovi Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost, Demokratske fronte, Stranke za BiH te SDP-ovi poslanici koji su podržali skupštinsku većinu koju predvodi SDA.

Novi ministar finansija je Suad Mustajbašić, ministar za sport, kulturu i mlade Srđan Mićanović dok će ministrica obrazovanja i nauke biti Fahreta Brašnjić a ministar pravosuđa i uprave Elvir Herčinović.

Novi ministar prostornog uređenja i okoliša bit će Elvir Rožnjaković a ministar trgovine, turizma i saobraćaja Edin Buševac. Ministrica zdravstva bit će Dajana Čolić a ministar za boračka pitanja Elvir Mujkanović. Ministar privrede je Asmir Hasić, dok će funkciju ministra rada, socijalne politike i povratka preuzeti Admir Hrustanović. Novi ministar unutrašnjih poslova bit će Sulejman Brkić a ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mustafa Šakić.

„Nastojaću da ova Vlada bude prepoznata kao vlada u kojoj je čovjek bit djelovanja, vlada koja je najprije u službi svojih građana, jer građani Tuzlanskog kantona zaslužuju živjeti bolje” kazao je u svom ekspozeu Tulumović i naglasio da će „briga o mladim ljudima biti prioritet Vlade Tuzlanskog kantona”.

Ukratko iznoseći osnovne smjernice rada buduće Vlade TK premijer Tulumović je rekao da su „svjesni da su postavljeni ciljevi ambiciozni, ali i potpuno uvjereni u realne izglede i mogućnosti njihovog ostvarenja. Ono što se dugo vremena u našoj zemlji činilo nemogućim znamo i možemo učiniti mogućim”, poručio je novi premijer Tuzlanskog kantona.

Novi sastav izvršne vlasti potvrđen je sa 19 glasova u Skupštini TK. Suzdržano je bilo sedam poslanika dok je šest bilo protiv./Odbor za informisanje/