Izlagači iz cijele regije na 1. Međunarodnom festivalu rakija

Prvi međunarodni festival rakija Tuzla 2017, koji će okupiti oko 40 izlagača održat će se predstojećeg vikenda u tom gradu.

Organizatori festivala su Kantonalna privredna komora Tuzla i Boutique Destilery Nadarević.
Festival je osmišljen kao skup najznačajnijih regionalnih proizvođača rakija i jakih alkoholnih pića, a učestvuju izlagači s područja cijele BiH, te iz Leskovca, Inđije, Zaječara, Vodica, Zagreba, i Virovitice.

Predsjednik Kantonalne privredne komore TK Nedret Kikanović, izjavio je da je cilj festivala da se promoviše proizvodnja i destilacija proizvoda na području TK i regije, prije svega što je ova naša regija, kako je rekao, poznata kao voćarski kraj sa kvalitetnim proizvodima.

– Imamo i dobre podatke o izvozu destilata i ponukani tim, odlučili smo da napravimo prvi međunarodni festival rakija – kazao je Kikanović.

Istaknuo je da će na festivalu izlagati više od 20 destilerija, a predstavit će se 12 izlagača u gastro ponudi, te proizvođači prateće opreme za proizvodnju i skladištenje rakija, ocijenivši da je to značajan uspjeh za prvi festival.

– Ovo je prvi ovakav način izlaganja rakija, gdje ćemo napraviti ocjenjivački dio u kome će učestvovati, zvanično u takmičenju rakije iz cijelog regiona Balkana, a prvi put ocjenjivanju mogu da pristupe i samostalni proizvođači rakija. Naš cilj je da se upravo samostalni proizvođači što više edukuju i da se „podigne“ kvalitet tih tzv. „kućnih rakija“ – naglasio je Fikret Nadarević iz Boutique Destilery Nadarević.

Ono što je posebno bitno za sve izlagače je i veliki interes ugostitelja i hotelijera za ovaj festival.
Festival se otvara u petak od 17 sati u Hotelu Tuzla za posjetioce, dok je svečano otvaranje planirano za 19 sati. U subotu su od 10 i 30 planirana su predavanja za sve zainteresovane na teme: – Proizvodnja i mane voćnih rakija, koje će održati dr Nerma Spaho vanredni profesor sa Tehnološkog fakulteta u Sarajevu, te Zakonske norme za proizvodnju, sazrijevanje i odležavanje voćnih rakija, koji će izlagati dr Predrag Vukosavljević vanredni profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

U subotu od 14 sati počinje izložbeni dio festivala i traje do 18 sati, a ulaznica je 20KM./H.Dedić/