Danas je u Domu zdravlja Živinice organizovana uspjela akcija dobrovoljnog darivanja krvi, na koju se odazvale preko 50 naših sugrađana. Akciju su organizovali Udruženje Izvor Selsebil u saradnji sa Udruženjem Proaktiva i Zavodom za transfuziologiju UKC Tuzla, pod nazivom “Darujmo tečnost koja život znači”.

Sekretar u Selsebilu Asim Smajlović zadovoljan je odzivom na današnju akciju:

“Naša očekivanja su se ispunila, zadovoljni smo odzivom i što je najvažnije, osim starih davalaca ima sve više mladih koji darivaju krv.Tri puta godišnje organizujemo ovakve akcije i već na početku tekuće godine smo se odlučili za prvu akciju. Osim akcija na darivanju krvi Udruženje Selsebil organizuje više akcija na programima socijalne pomoći, tako da smo podijelili oko sto paketa sa namirnicama i sredstvima za higijenu, a takođe smo uspješno proveli i naš program pomoći poplavljenim područjima”.

Među brojnim davaocima krvi bili su Osman Jahić, Eldar Salihbegović,  Almir Smajlović, Maida Klopić, Nihad Kovačević, Mehmed Alibašić, Salih Durić, Senad Klopić, Sedin ef.Karić i mnogi drugi.

“Do sada sam 78 puta darivao krv i uvijek nastojim biti među prvima. Treba krv davati, davati i samo davati”, kaže nam Mehmed Alibašić.

Maida Klopić redovno učestvuje u akcijama darivanja krvi i kaže rado se odaziva kako bi pomogla drugima kada se nađu u bezizlaznoj situaciji.

Salih Durić je u timu organizatora, pa je među prvima stigao da daruje krv:

“Samo saznanje da će krv koju darujemo nekome poslužiti za spas života dovoljan je motiv da priteknemo i na vrijeme obezbijedimo zalihe krvi, što me ispunjava posebnim zadovoljstvom. Ipak smo ljudi i trebamo se pomagati. Osim akcija darivanja krvi u okviru Proaktive učestvujem u akcijama solidarnosti i humanosti, tako da nastojimo pružiti pomoć osobama kojima je to najpotrebnije”.

Efendija Sedin Karić, inače predsjednik MIZ Živinice redovno učetvuje u ovakvim akcijama:

“Svake godine se treba povećavati broj davalaca i koliko saznajem to se i dešava. Naš narod je uvijek bio spreman pomoći u nevolji. Ne zna se kada će kome zatrebati i ovo treba shvatiti kao ulog u sebe”.

Današnja akcija darivanja krvi bila je jedna od najuspješnijih i tokom trajanja akcije nije bilo pauze, sve dok i poslejdni učesnik nije ispunio svoju humanu dužnost./Š.G./

Vaš komentar na članak: