Danas je u Domu zdravlja Živinice organizoavana ackija dobrovoljnog darivanja krvi. Organizatori akcije su Izvor Selsebil u saradnji sa Proaktivom, asocijacijom za kreiranje pozitivnih vrijednosti. Već do 10 sati za darivanje krvi prijavilo se 23 dobrovoljca, a do kraja akcije očekuje se oko 50 dobrovoljnih darovalaca ove dragocjene tečnosti, o čijem značaju nam je govorio koordinator projekta doktor Mirsad Šljivić:

“Krv je jedini nezamjenjivi lijek, a služi u spašavanju ljudskih života i liječenju raznih bolesti.Krv je lijek koji nije moguće proizvesti na umjetan način i proizilazi da je jedini izvor takvog lijeka čovjek- dobrovoljni davalac krvi. Krv mogu davati svi zdravi ljudi od 18 do 65 godina života, tako što muškarci mogu davati 4 puta, a žene 3 puta godišnje. Ovo je druga akcija darivanja krvi ove godine i to je prema planu našeg udruženja Izvor Selsebil. Pokazala se potreba u UKC Tuzla za ovom dragocjenom tekućinom, jer su im zalihe male i zato smo danas nastojali da je organizujemo. Zadovoljni smo odzivom građana, jer su i oni svjesni od kolikog je to značaja. Vođeni smo primjerima humanosti po poznatoj misli iz Kurana, gdje stoji da “ko spasi jedan život kao da je spasio cijelo čovječanstvo”. Znamo da se suvremena metoda medicinskog liječenja temelji na osiguravanju dovoljnih količina krvi, zato su naši darovaoci krvi jedini izvor
dragocjenog lijeka”, kaže nam dr.Mirsad Šljivić.

Mirza Sakić se odlučio da ubuduće učestvuje na svim akcijama darivanja krvi:

“Preporučujem svima da daruju svoju krv za spas drugih života, kada im je najpotrebnija. Ja sam takođe danas došao iz humanih razloga, jer na taj način želim pomagati nesretnim ljudima. Tada je to i najpotrebnije, jer smo i danas čuli kako je krv nezamjenjiv lijek za mnoge bolesti”.

Sulejman Čerkezović se odlučio na akciju darivanja i među prvima je došao u Dom zdravlja:

“Nisam imao dileme i rado sam se odazvao na akciju darivanja krvi. Svi koji to možemo iz zdravstvenih razloga trebamo se uključiti u akciju, jer je ovo nekome jedini spas”.

Kerim Trakić je stari darovalac, koji se 27 puta upisao u knjigu humanista:

“Uvijek dolazim na akcije darivanja i rijetko prođe godina a da bar jednom ne budem uključen. Zdravlje me dobro služi i to želim svima, pa sam se zato odlučio da se uključim u ovu najhumaniju akciju”.

Ifeta Salihbegović je medicinska radnica i takođe se uključila u veliku armiju darovatelja dragocjene tečnosti:

“Mi medicinari najbolje znamo koliko je krv važna kao lijek za opće zdravstveno stanje čovjeka i zato sam se priključila u akciju darivanja krvi. Preporučujem i pozivam sve ljude da nam se pridruže, jer nema nikakvih razloga koji štetno utiču na darovatelje, naravno nakon obavljenog pregleda od strane liječnika, koji donosi odluku na osnovu anamnestičkog podatka i fizikalnog pregleda”.

Amir Memagić brižno je danas vodio evidenciju o darovateljima, a i sam se uključio u ovu humanu akcija. Kaže da je do sada pet puta darivao svoju krv i da će ubuduće biti redovan.

Akciju dobrovoljnog darivanja krvi danas su uspješno obavili zaposleni Centra za transfuziologiju krvi UKC Tuzla iz Tuzle./Š.G./

Vaš komentar na članak: