Jeste li spremni pokrenuti građansku inicijativu?

Centar za životnu sredinu je predstavio priručnik koji građane upućuje kako da što jednostavnije i što brže pokrenu građansku inicijativu. Vrijeme je da se građani i građanke probude i umjesto kritikovanja po kafićima i društvenim mrežama preuzmu odgovornost i koriste mehanizme građanskog djelovanja, te da vrše pritisak na institucije da rade svoj posao.

Priručnik o građanskim inicijativama je namjenjen svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine, tretira zakone i propise na svim nivoima vlasti od nivoa instituacija Bosne i Hercegovine, preko entitetskih i kantonalnih, do lokalnih nivoa.

„Ukoliko je neko spreman i ima ideju za pokretanje građanske inicijative, sada nema izgovor! Kao i uvijek, stojimo na raspolaganju za savjete i pomoć građanima i građankama po pitanju pokretanja građanskih inicijativa“, poručuju iz Centra za životnu sredinu.

Priručnik je predstavljen kroz neformalno druženje sa novinarima, a uskoro će biti objavljen na internet stranici inicijativi Naš prostor. Ova aktivnost je nastala kroz projekat „Grad po mjeri građana i građanki“ podržanog od strane Heinrich Boell fondacije.