JU Dječije obdanište: Pokretna Zubna ordinacija posjetila mališane

Danas je djecu u JU Dječije obdanište Živinice posjetila ekipa Humanitarne organizacije Znanje, zdravlje i pomoć iz Tuzle. U okviru projekta Dentomobil EPOCH(rana prevencija oralnog zdravlkja djece) ova organizacija obezbjeđuje besplatnu stomatološku zaštitu i edukaciju za djecu obdaništa i osnovnih škola TK.

Doktor stomatologije Avdo Kavazović i stomatološka sestra Hasiba Ahmetović zadovoljni su nakon obavljenog pregleda djece. Pokretna zubna ordinacija Dentomobil je specijalno opremljeno namjensko vozilo za pružanje stomatoloških usluga, a donacija je švicarske organizacije “Beslerinen fur Bosnierinnen”.

Nakon obavljenog pregleda dr.Avdo Kavazović nam je rekao:

“Pregledali smo 50 djece, uzrasta do 6 godina. Prvo smo organiozovali radionicu, tj.čas o pravilnom održavanju oralne higijene. Kada smo obavili stomatološke preglede svako dijete dobilo je karton o stanju usne šupljine. Na osnovu obavljenog pregleda ustanovljeno je zadovoljavajuće stanje, s tim da treba sugerisati roditeljima da rade na stalnom poboljšanju oralne higijene djece, pošto se radi o takvom uzrastu kada dolazi do smjene mliječnih i stalnih zuba, a djeca nisu u stanju sama provesti mjere oralne higijene”.

Direktorica JU Dječije obdanište Sabina Andelić ističe da je održavanje oralne higijene stalni zadatak u radu s djecom:

“Naši odgajatelji redovno prate i pomažu djeci da poslije glavnog obroka obavezno peru zubiće. Redovno vježbaju i stiču navike oralne higijene tako da smo dobili pohvale od današnje ekipe stomatologa.Kod nas je općenito higijena na visokom nivou, a takođe i oralna. Medicinske sestre povremeno kod nas organizuju radionice tokom godine, gdje djeca stiču dodatna znanja, ne samo iz stomatologije, već i drugih oblasti medicine, kao što je prva pomoć”.

Današnja posjeta HO Zananje, zdravlje i pomoć iz Tuzle primjer je dobre saradnje zdravstvenih organizacija i JU Dječijeg obdaništa, a tako i treba da bude ako želimo da nam je zdravlje na prvom mjestu, kao temelj za svaku uspješnu aktivnost./Š.G./