Danas se obilježava Svjetski dan štednje i to je prilika da se ukaže na značaj čuvanja novca i materijalnih dobara. Zbog njenog velikog značenja za društvo svaka zemlja vodi brigu o štednji, a posebno je rasprostranjena štednja novca i to ulaganjem novca u štedne ustanove, banke ili poštanske štedionice. Za tu svrhu štedne ustanove izdaju posebne štedne knjižice.

Gomilanjem mnogobrojnih sitnih štednih uloga prikupljaju se velika novčana sredstva, koja se koriste za postizanje krupnih ekonomskih ili drugih društvenih ciljeva.

U Milanu je 1924.godine osnovan Međunarodni institut za štednju. Istovremeno je uveden i Svjetski dan štednje (31. oktobar), kada se posebno zapaža propaganda štednje preko najrazličitijih sredstava javnog informisanja, dodjeljuju se štedišama razlčičite nagrade.

U povodu 31.oktobra, Medjunarodnog dana štednje, JU Dječije obdanište Živinice organizovalo je posjetu bankama, o čemu nam je direktor Bekir Hasanagić rekao:

“Posjetili smo dvije banke. Djeca iz Starije 1.grupe su u četvrtak posjetila Sberbank Živinice, a polaznici Starije 2. grupe su juče posjetili Intesa Sanpaolo banku. Bankari su razgovarali sa djecom i ukazivali na značaj štednje, na praktičnim primjerima, kako bi djecu još od najmlađih dana počeli navikavati na štednju i njen značaj”./Š.G./

Vaš komentar na članak: