Povodom 22.aprila, Dana planete Zemlje, danas je u JU Dječije obdanište Živinice na svečan način zasađeno cvijeće i čempresi. Akcija je organizovana u saradnji sa Prvom osnovnom školom i Udruženjem Eko zeleni Tuzlanskog kantona.

Dan planete Zemlje obilježava se u više od 150 zemalja širom svijeta. Namjera je da se ljude podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine.

Predsjednik Eko zelenih TK dr.Muhamed Omerović je podsjetio prisutne na svečanosti u Dječijem obdaništu da se Dan planete Zemlje službeno obilježava od 1992. godine, kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Žaneiru, na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija, usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja.Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda je 22. april proglasila međunarodnim Danom planete Zemlje.

„Drago mi je da u Živinicama ima toliko prijatelja prirode i da se ovdje provode mnoge aktivnosti na podizanju ekološke svijesti, kao što je to slučaj i danas među najmlađom populacijom. Sve pohvale danas upućujemo direktoru Dječijeg obdaništa Bekiru Hasanagiću i zaposlenom osoblju ove ustanove, takođe pohvale idu i na adresu Prve osnovne škole, njenom direktoru Ramiću i profesorici Mirzeti Abadžić. Od prirode uzimamo mnogo, vodu- zrak, pa treba i da joj adekvatno uzvratimo, a evo mi to danas činimo na najbolji način”, rekao je dr.Muhamed Omerović.

Današnje aktivnosti su bile veoma sadržajne, o čemu nam je direktor JU Dječije obdanište Bekir Hasanagić rekao:

“Veoma je važno djecu još od malih nogu, kao što je to danas slučaj, navikavati i učiti čuvati svoje prirodno okruženje. Zajedno sa djecom iz I-d rareda Prve osnovne škole zasadili smo cvijeće-dar Udruženja Eko zeleni TK i takođe smo zasadili čemprese, koje će djeca njegovati tokom svog boravka u ustanovi. Početkom aprila smo zasadili i 7 voćki, tako da ćemo u dvoriištu imati raznovrsno rastinje, uz sve ono što je ovdje učinjeno proteklih godina”.

Učiteljica Mirzeta Abadžić sa svojim prvim razredom i odgajateljica Mejra Mustafić su nakon sađenja pripremile zabavni program, na kojem su djeca izvodila moderne plesove koje je pripremila Maja Puzić, recitovali su pjesme sa eko tematikom, a na kraju su organizovali radionici-slikanje o Danu planete Zemlje.

Današnja svečanost zaključena je dodjelom zahvalnica Udruženja Eko zelenih TK- Dječijem obdaništu, Prvoj osnovnoj školi i učiteljicama koje su aktivne u provođenju programa zaštite okoliša. /Š.G./

Vaš komentar na članak: