JU Druga OŠ: Kreatrivna radionica o štednji

U mnogim školama danas je obilježen Svjetski dan štednje, pa je tako bilo i u Drugoj osnovnoj školi Živinice.Svjetskim se danom štednje obilježava sjećanje na Prvi međunarodni kongres štedioničara, održan 31. oktobra 1924. godine u Milanu, na kojem su predstavnici svjetskih štednih ustanova tražili izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svjetski rat, te su zaključili da je štednja prijeko potrebna za razvoj.

“Za odgojno obrazovni rad u školama veoma je važno još u najranijem djetinjstvu djecu učiti štednji. Zato smo danas, povodom Svjetskog dana štednje, organizovali razne aktivnosti, od izrade plakata na temu štednje do prospekata u višim razredima, dok je za učenike nižih razreda organizovana radionica.Značajno je istaći da je podizanje svijesti o nužnosti štednje bitna od najranijih godina”, rekla nam je pedagogica u Drugoj OŠ Mirela Nurkić.

Radionicu na temu štednje danas su za druge razrede otvorile učenice Nerma Brčaninović i Edna Čokić iz V-a razreda, koje su podsjetile na značaj štednje za bolji i sigurniji život. Edna Čokić nam je objasnila kako su se u njenom razredu podsjetili na štednju:

“Radili smo plakat na času odjeljenjske zajednice na temu -Zašto štediti? Mnogi učenici u našem razredu štede novce, a i ja isto tako volim štednju, pa sam jedne prilike uštedila 50 KM i taj novac sam trošila prilikom odlaska sa roditeljima na izlete. Obično novce koje štedim ostavljam u galon i na kartonu napišem u šta ću utrošiti ušteđene novce, tako da nam to pomaže kad organizujemo izlete ili neke druge aktivnosti gdje treba više novca”.

Učenici drugih razreda profesora razredne nastave Alme Hadžiavdić, Asime Muratović, Grete Cirger, Elvedeine Mujagić i dr.Asima Bojića su radili kasice od raznog materijala.

“Na časovima smo učenicima govorili o značaju štednje-šta se štedi, kao npr.struja, voda, hrana i novac, koji možemo, osim u kasicama, štediti i u bankama.Današnja krerativna radionica bila je poučna za budući život, jer je veoma važno navikavati djecu o važnosti štednje. Djeca su danas donosila svoje kasice od kuće, ali je zadatak radionice bio da sami naprave kasice od raznog materijala, a već slijedeći je korak da te kasice ne budu prazne već da pomalo ostavljaju novac za štednju”, rekla nam je profesorica Greta Cirger.

Današnja kreativna radionica pomogla je djeci da učvrste svoja saznaja o važnosti štednje, a u izradi kasica pomoć su im pružali i roditelji, tako što su nakon završetka izrade kasica ubacili i po neki metalni novčić./Š.G./