Diljem svijeta obilježen je Međunarodni dan planina. Na taj dan 11.decembra 2003. godine, Generalna skupština Ujedinjenih naroda donijela je odluku da se ovaj datum posveti planinama, potrebi očuvanja životne okoline i da se podsjetimo na benefitima koje čovjek dobija od planine.

Učinjeno je to nakon što je Međunarodna godina planina, koju je UN proglasio 2002. godine ukazala na potrebu stalnog osvješćivanja golemog značenja planina i održivog razvoja njihova okoliša za očuvanje kvalitetnog života ljudske populacije.

Mnoge države, gradovi, udruženja, posebno oni sa planinskim ambijentom, toga dana organiziraju niz aktivnosti kojima se afirmiraju planine i njihova multifunkcionalnost. Jednu takvu aktivnost su organizirali učenici izborne nastave biologija i hemija i članovi ekološke sekcije “Ekovizija” JU Gimnazije Živinice.

Ovogodišnji moto Dana planina je “Planine- ključ održive budućnosti”.

Cilj mu je povećati svijest javnosti o važnosti planinskih bioma, uloge koju one imaju kao i njihovog uticaja na mjere prilagođavanja klimatskim promjenama. Na žalost, kod nas još uvijek svijest nije na porebnom nivou zaštite i unapređenja planina .

Na ovom skupu pored članova ekološke sekcije govorili su: prof.dr Sead Noćajević ( Koordinator sekcije), Sanel Mumić ( direktor Gimnazije), prof. dr. Muhamed Omerović ( predsjednik saveza “Eko zeleni TK”), Refik Hodžić(JP Šume TK), Meho Alić Partić ( predsjednik Udruženja za sport i zdravlje Tuzla ), predsjednici planinarskih društava “Drenik”Živinice, “Konjuh”Tuzla i dr.

Moderatori skupa bili su: Bakir Šljivić(predsjednik ekološke sekcije) i Adela Jagodić, članica ekološke sekcije. Dr. Muhamed Omerović se fokusirao na kulturu planinarstva, istaknuvši da ona podstiče na razmišljanje o vlastitom odnosu prema planinama u kontekstu aktualnih problema s kojima se suočava planeta Zemlja, s naglaskom na izazove s kojima se suočava naše planinsko okruženje. Refik Hodžić u svom obraćanju je govorio o krucijalnoj važnosti planina za život na Zemlji.Planine su važne za život! Živjeli na obali mora ili u najvišim predjelima Zemlje ljudski životi ovise o planinama više nego što se to može i zamisliti. Planine opskrbljuju sa čak 70 % cjelokupne pitke vode, one su dom za čak 25 % biljnih i životinjskih vrsta, ali i čak svakom desetom stanovniku planete.Učesnici skupa su osudili “ekocid” koji se desio prije nekoliko dana u Kuljanu, gdje je posječeno preko 200 borova na lokalitetu Lipići.

Usprkos tome, zbog konstantnog narušavanja i uništavanja okoliša, planinskih ekosistema, moraju se udružiti zdrave snage i podsticati na iskreniji odnos čovjeka spram prirode./Pres Ekovizija/

Vaš komentar na članak: