Međunarodni dan zaštite močvara ili što bi se reklo na engleski World Wetlands Day obilježava se 2. februara, na dan kada je potpisana Konvencija o močvarama 1971. godine u iranskom gradu Ramsar, na obali Kaspijskog mora.

Prvi put je obilježen 1997. godine. Na ovaj dan državne institucije, nevladine organizacije i grupe građana svake godine organizuju različite aktivnosti kako bi podigli nivo svjesti javnosti o vrijednostima močvara. Močvare su predmet današnje debate ekologa u JU Gimnazija Živinice, a povodom Međunarodnog dana zaštite močvara, 2.februara .Močvare su lokacije od velike važnosti za svako živo biće jer upravo u njima živi oko 40% raznih biljnih i životinjskih vrsta. Upravo ova područja u prirodi čine oko 6% Zemlje. Močvarna područja obuhvataju močvare, jezera, rijeke, ribnjake, bare, pojilišta, kanale, šljunčane jame i navodnjena zemljišta.

Tri međunarodno zaštićene močvare u BiH su Livanjsko polje, Hutovo blato i Bardača, područja su koja su u poslednjih 20 godina degradirana zbog loših praksi korištenja i upravljanja, nepoštovanja vladavine prava te domaćih i međunarodno preuzetih obaveza.

Nažalost, dosadašnji podaci pokazuju loše stanje močvara ne samo u Bosni i Hercegovini nego i šire. Problem je u tome što su mnogi ljudi vjerovali kako su močvarna područja štetna, prljava te izvor bolesti i mnogih zaraza. To je bio pogrešan način vjerovanja, ali upravo je takvo razmišljanje dovelo do razaranja područja s najbogatijim ekološkim sistemom.

Ramsarska konvencija je potpisana 2. februara 1971. godine u gradu Ramsaru. Taj dan kada je konvencija potpisana označava se kao Međunarodni dan zaštite močvara. Konvencija je odlučila proširiti popis močvarnih područja koje treba zaštititi, poboljšati saradnju s lokalnim stanovništvom te saradnju s mnogim državama.

Procjene uticaja na okoliš rade se nestručno i površno. Rezultat lošeg sprovođenja domaćih zakona te zastarjelih praksi i pogleda, koji su u Europi odavno odbačeni, sadašnje je katastrofalno stanje močvarnih ekosistema Hutova blata, Livanjskog polja i Bardače.

Hutovom blatu ne prijete samo piromani, lovokradice i pticokradice, već i postojeće, novozapočete i planirane hidroelektrane. Preusmjeravanjem voda na tom području iz jednog u drugi sliv i nekontrolisanim protocima, Hutovo blato ostaje bez vode.

Tri međunarodno zaštićene močvare u BiH su Livanjsko polje, Hutovo blato i Bardača, područja su koja su u poslednjih 20 godina degradirana zbog loših praksi korištenja i upravljanja, nepoštovanja vladavine prava te domaćih i međunarodno preuzetih obaveza.

Močvare u BiH propadaju zbog nebrige nadležnih institucija i nepoštovanja domaćih zakona čulo se na današnjoj debati koju su upriličili članovi ekološke sekcije Ekovizija iz živiničke Gimnazije./dr.Sead Noćajević/

Vaš komentar na članak: