Kolektiv Gimnazije Živinice je obilježio Svjetski dan učitelja i ujedno ispratio u zaluženu penziju doskorašnje kolege. Na skromnoj svečanosti odata su priznanja penzionisanim profesorima Osmanu Šariću, Tihomiru Vasiću i higijeničarki Samiji Mešić.

Profesor matematike Tihomir Vasić, slobodno se može reći, dijete je JU Gimnazije:

“Da, ja sam primao stipendiju da bih radio u Gimnaziji Živinice kada završim fakultet i to se i obistinilo, tako da sam svoje prvo zaposlenje imao u ovoj javnoj ustanovi u kojoj sam radio cio svoj radni vijek, bilo da je riječ o Gimnaziji ili Mješovitoj srednjoj školi, pošto u moje vrijeme, kada sam počinjao, nije bilo dovoljno matematičara. Jedan mandat bio sam i direketor JU Gimnazije, tako da sam kao prosvjetar dao svoj doprinos razvoju školstva na našoj lokalnoj zajednici, što mi je posebno zadovoljstvo”, rekao je prof.Vasić.

Za profesora likovnog odgoja takođe je bilo mnogo riječi hvale. Radio je, a i ispraćen je u mirovinu iz Prve osnovne škole krajem maja ove godine, a ovoga puta ispraćen je u mirovinu i kao prof.JU Gimnazije:

“Lijepo je bilo raditi sa učenicima i gledati kako stvaraju svoje prve likovne radove. Imali smo tokom dugih godina prosvjetarskog rada mnogo uspjeha na raznim takmičenjima, koje svima nama ostaju u dugom sjećanju.Ako išta ima sveto na ovom svijetu, to je darivanje znanja djeci, a meni ja zadovoljstvo što sam u tome uspio”.

Riječi hvale za predan i disciplinovan rad tokom dugog niza godinastigle su i na adresu higijeničarke Samije Mešić, koja je uvijek svoje obaveze izvršavala na vrijeme i na najbolji način.

Rad učitelja, nastavnika i profesora je jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva, i kao takav se treba cijeniti.

U ime Sindikalne organizacije poklone je uručio profesor Jusuf Beridan koji je, kao najstariji član kolektiva, o svakome kazao riječi hvale i ispričao po jednu anegdotu.

Profesori Osman, Tihomir, kao i higijeničarka Samija, ostat će u sjećanju mnogim generacijama uposlenika i učenika kao dobri ljudi i radnici.

Na slici:Profesor Tihomir Vasić

Vaš komentar na članak: