JU Gimnazija: Maturanti zainteresovani za tehnološke nauke

Učenici završnih razreda JU Gimnazije Živinice, grupa izborne nastave hemija i biologija, u okviru stručne terenske nastave posjetili Tehnološki fakultet u Tuzli. Zanimljivo je da je Tehnološki fakultet u Tuzli osnovan je 1959.godine, kao prva visokoškolska institucija u Tuzli koja je kroz svoje funkcionisanje kao visokoobrazovna ustanova proizvela veliki broj stručnjaka hemijske struke.

Nastava na Tehnološkom fakultet u Tuzli se izvodi po principima bolonjske deklaracije. Studentima su na raspolaganju 4 odsjeka:

¸1.Odsjek za hemijsko inženjerstvo i tehnologije (smjerovi: Hemijsko inženjerstvo i tehnologija, Hemija i inženjerstvo materijala)
2. Odsjek prehrambena tehnologija (smjerovi: Prehrambena tehnologija, Kvalitet i sigurnost hrane)
3. Odsjek inženjerstvo zaštite okoline (smjerovi: Inžinjerstvo zaštite okoline, Zaštita na radu)
4. Odsjek agronomije

Tehnološki fakultet, danas je Centar za sistemska istraživanja sa firmama velikog i srednjeg biznisa. Ima uspostavljen sistem edukacije iz oblasti hemijskog inženjerstva, prehrambene tehnologije i inženjerstva zaštite okoline, hemije i inženjerstva materijala, u skladu sa potrebama industrije.

Posebno interesovanje učenici su iskazali posjetana velikog broja laboratorija u okviru Tehnološkog fakulteta, gdje se realizuju laboratorijske vježbe za veći broj fakulteta na Univerzitetu u Tuzli.

Svakako ovom prilikom želimo da se zahvalimo dekanesi i ostalim uposlenicima koji su nam omogućili da posjetimo i prisustvujemo eksperimentalnim vježbama koje su posebno pripremljene za naše učenike koji su bili u posjet Tehnološkom fakultetu, a ovom prilikom posebno zahvaljujemo asistentu Emiru Horoziću sa svojim saradnicima./Dr.sc.Sead Noćajević-profesor/