Učenici izborne nastave iz hemija četvrti razred JU Gimnazija Živinice realizovali su terensku nastavu u Fabrici soli Tuzla.

Solana je jedna od najstarijih firmi u Bosni i Hercegovini sa tradicijom poslovanja od 1885. godine. Od samoga početka, otvaranja kotla u Simin Hanu, Solana je predstavljala okosnicu razvoja Tuzle i cijeloga regiona. Stoljećima je proizvodnja soli bila osnovna privredna grana u ovome kraju i Tuzla je svoj razvoj počivala na proizvodnji soli. Veliki napredak na svom razvojnom putu Solana je zabilježila u toku 1970. godine, izgradnjom i puštanjem u rad novih pogona za proizvodnju vakumirane soli kapaciteta 200.000 t.godišnje. Opremu i tehnologiju za ovu proizvodnju isporučila je poznata svjetska firma Elcher WYES Svicharska što je sa tehničko-tehnološkog aspekta garantovalo pouzdanu proizvodnju i visok kvalitet proizvoda.

Uz stručnu pomoć osoblja učenici sa sa zadovoljstvom pratili kako je tekla historija solarstva na području Tuzle od neolita do danas. Zadaovoljstvo je bilo razgledati eksponate koji su izlozeni u industriskom muzeju Solarstva koji pokazuju historiju solarstva u ovom kraju . Muzej solarstva je unikatan, vrijedan pažnje nalazi na listi kulturne baštine Bosne i Hercegovine, gdje se država ne brine. Ovo je jedini muzej ovakvog tipa u Jugoistočnoj Evropi.

Poslije posjete muzeju učenici su pratili tehnologiju proizvodnje soli, gdje su u fabrici imali priliku da vide kako teče proizvodnja od sirove slane vode koja dolazi sa Tetime preko sonovoda ulazi u proizvodni pogon. Učenici su pratili komplet proizvodnju uz stručno pojašnjenje tehnologa i sve do pakovanja.Nekoliko značajnih podataka , kuhinjska varena jodirana so je jedan od rijetkih autohtonih bosanskohercegovačkih proizvoda sa višestoljetnom tradicijom i zavidnim nivoom kvaliteta. Dugi niz godina ostvaruje stabilno visoko tržišno učešće na prostoru BiH, međutim i na tržištu većeg broja zemalja Europe., godišnja proizvodnja je cc 130.000t naravno u toj proizvodnji je i industriska so, najveći proizvođači soli su Kina i SAD. Čuli smo za extra kvalitetne solidizajnirana , himelajska a naša solana proizvodi nekoliko vrsta soli koje se koriste za konzumiranje. Prateći tržišne trendove, te potrebe i zahtjeve potrošača, ekspertno-razvojni tim Solane je kreirao program Dijetalne soli. Dijetalna so je proizvod sa sniženim sadržajem natrijuma i povećanim sadržajem kalijuma ali sa stručno definisanim omjerom. Po savjetu liječnika, ova so se preporučuje osobama sa povišenim krvnim pritiskom, dijabetesom, bolestima srca, krvnih sudova i bubrega.

Takođe, preporučuje se i zdravim osobama, a posebno djeci i trudnicama. Dijetalna so se koristi umjesto standardizirane kuhinjske soli u svakodnevnoj ishrani.Fabrika soli proizvodi i druge tražene proizvode na bazi soli.Učenici su sa zadovoljstvom pratili ovu stručnu possjetu i ovom prilikom zahvaljujemo se osoblju koje nam je omogućilo da proširimo znanja iz oblasti proizvodnje i značaja soli.Njihov rad sa od 1885. godina potvrđuje kvalitet sa tradicijom./Dr.sc.Sead Noćajević/

Vaš komentar na članak: