JU Gimnazija: Nagrada za projekat “Naviku promijeni-školu opremi”

Gimnazija Živinice je aplicirala na EU projekat “Navike promijeni školu opremi” u cilju promocije energetske efikasnosti i uštede energije i vode u javnim objektima.

Takmičenje se organizuje u okviru Programa: INTERREG IPA prekogranični program Hrvatska – Bosna Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020.

Takmičenje je trajalo četiri mjeseca, a u takmičenju su učestvovale osnovne i srednje škole sa područja Tuzlanskog kantona (BiH) i Brodsko – posavske županije (RH). Cilj takmičenja je promocija energetske efikasnosti i uštede energije i vode, bez ikakvih dodatnih investicija, samo promjenom ponašanja korisnika objekata.

U Slavonskom Brodu, održana je manifestacija na kojoj su proglašene škole pobjednice takmičenja. Učestvovalo je ukupno 105 škola, 81 škola iz Tuzlanskog kantona (BiH) i 24 škole iz Brodsko-posavske županije (HR). Svaka škola pobjednica je nagrađena sa fotonaponskim sistemom za proizvodnju električne energije vrijednosti 15.000 eura.

-Ovo je još jedan u nizu realizovanih projekata Gimnazije Živinice. Projekat će nam ubuduće donijeti velike uštede električne energije. Ovo je dokaz da zajedničkim trudom i upornošću možemo promjeniti navike, štediti električnu energiju i postići dobre rezultate za zajednicu-kazao je direktor škole Sanel Mumić./N.Č./