Centralna manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana planina održana je danas u JU Gimnaziji Živinice.U ovoj odgojnao obrazovnoj ustanovi uspješno djeluje eko udruženje Ekovizija, koja postiže značajne rezultate u svom radu, a predvodi ih predsjednik Bakir Šljivić.

Današnjem obilježavanju Dana planina učešće su uzlela udruženja koja baštine prirodna bogatstva, predstavnici lokalne zajednice, Ministarstva šumarstva TK, Šumarstva ŠG Sprečko, Eko-zeleni TK iz Tuzle i druge organizacije koje imaju za cilj očuvanje životne sredine u najširem smislu riječi.

Na početku manifestacije prisutnima je poželio uspješan rad i uputio čestitke na postignutim rezultatima direktor JU Gimanzija Sanel Mumić, a potom je prof.dr.Sead Noćajević, obraćajuće se prisutnima, istakao važnost 11.decembra, kao Međunarodnog dana planina:

“Ovo je još jedna prilika da istaknemo značaj zaštite naših šuma koje “naseljavaju” naše planine, a koje su ugrožene od strane nesavjesnih pojedinaca.Naši ekolozi su otkrili masakr u šumama samo 15-tak km od Živinica, gdje je ustanovljena sječa preko 400 stabala. Krivci su pronađeni i pokrenut je postupak protiv nesavjesne sječe i uništavanja šuma. Napravili smo i dokumentarni film o šumama i planinama koji je širom BiH nagrađen značajnim priznanjima”.

Prilika za podizanje svijesti o značaju planina

Poznati ekolog i predsejednik Eko zelenih TK prof.dr.Muhamed Omerović se osvrnuo na aktivnosti koje se vode na očuvanju okolice, kao i zadacima u narednom periodu:

“Međunarodni dan planina proglasila je Skupština Ujedinjeni naroda 2003. godine 11.decembra, nakon što je Međunarodna godina planina, koju je UN proglasio 2002. godine, ukazala na potrebu stalnog osvješćivanja velikog značenja planina i održivog razvoja njihova okoliša za očuvanje kvalitetnog života stanovništva.
Međunarodni dan planina je prilika za podizanje svijesti o važnosti planina za život, isticanje potencijala ili otežavajućih okolnosti za razvoj planinskih resursa, te prilika za sklapanje partnerstava koja će donijeti pozitivne promjene za planine i planinske predjele.Održavanje ovakvih manifestacija su značajne za podizanje ekološke svijesti, humanosti, a pravu istinu o šumama ćemo saznati kada je nestane!U škole treba uvesti predmet šuolske pedagogjije, kako bi od malih nogu njegovali odgojno obrazovne zadatke na pravilnom odnosu prema šumama”.

Član Ekovizije Salko Užičanin je upoznao prisutne sa prezentacijama koje će se realizovati na manifestaciji obilježavanja Međunarodnog dana planina.

Prof.dr.Muhamed Omerović je tokom ceremonije obilježavanja Dana planina promovisao novi prospekt pod nazivom “Ekološki bonton”, koji nudi na slikovit način kodeks ponašanja pojedinca u prirodi, a potom je uručio  Zahvalnicu direktoru Gimnazije Sanelu Mumiću, kao i jednom broju učenika koji su se istakli u realizaciji ekoloških projekata./Š.Gadžo/

Vaš komentar na članak: