Povodom 23.marta Svjetskog dana meteorologije, danas je u JU Gimnaziji Živincie održan okrugli sto na temu “Darujmo 60 minuta planeti Zemlji”, koji je najavio aktivista i član Ekovizije Mehmed Hodžić. Okrugli sto i obilježavanje ovog datuma organizovali su članovi sekcije Ekovizija, koja uspješno djeluje u ovoj odgojno-obrazovnoj ustanovi.

Na obilježavanju Svjetskog dana meteorologije govorili su predsjednik Eko zelenih Tuzlanskog kanrona dr.Muhamed Omerović, prof.dr. Sead Noćajević, predstavnica organizacije MIOS Lejla Mehanović, predsjednik Ekovizije Bakir Ahmetbegović, a prisutne je pozdravio i poželio uspješan rad direktor Gimnazije Tihomir Vasić.

Dr.Muhamed Omerović je u svom obraćanju podsjetio na Svjetski meteorološki dan, 23. mart, koji se slavi svake godine u znak sjećanja 1950-u godinu, kada je stupila na snagu Konvencija kojom je stvorena Svjetska meteorološka organizacija, međuvladina organizacija i specijalizovana agencija Organizacije ujedinjenih nacija koja okuplja 185 članica.

“Aktivnosti Ekovizije, te podrška koju imaju u Gimnaziji je za svaku pohvalu. Vidimo da su učenici-članovi ove ekološke sekcije posvećeni očuvanju životne srednine u najširem smislu. Dugujemo zahvalnost profesoru Noćajeviću što je okupio ove mlade ekologe i uputio ih u pravom smjeru zaštite okolice, tako da mi svi predsatvljamo zabrinutu formaciju za očeuvanje osnovnih uvjeta za život, koji se iz godine u godinu ugrožava, a mi želimo promijeniti to negativno stanje. Moramo pomagati organizacijama šumarstva u našem TK, učestvovati u akcijama pošumljavanja i tako konkretno doprinosti zaštiti životne sredine”, istako je Omerović u pozdravnoj riječi na današnjem okruglom stolu povodom Svjetskog dana meteorologije.

Poznati ekolog, dr.Sead Noćajević se zahvalio na odzivu predstavnika raznih organizacija i udruženja, koji su prisustvovali obilježavanju ovog značajnog ekološkog datuma:

“Svjedoci smo da doživljavamo sve veći uticaj globalnog zagrijavanja i čestih promjena vremena, tako da u jednom danu imamo kišu-sunce, pa i snijeg, a kolike su tek promjene na godišnjem nivou. Poruke koje danas mladi ekolozi pošalju sa okruglog stola imaće snažan uticaj na razvijanje svijesti o potebi očuvanja zdrave životne sredine. Podstičemo mlade ljude da nauče više o vremenu i klimatskom sistemu Zemlje i da doprinesu akcijama protiv klimatskih promjena”.

Član Ekovizije Bakir Šljivić predstavio je temu okruglog stola “Darujmo 60 minuta planeti Zemlji”, a svoj doprinos, osim članova Ekovizije, dali su i ostali prisutni, nakon čega je izvršena promocija prvog broja lista Ekovizija, čiji je izdavač JU Gimnazija Živinice, a glavni i odgovorni urednik dr.Sead Noćajević. Želja je izdavača da list Ekovizija pruži čitaocima informacije o eko problemima i da reaguju na uočene eko-incidente, te utiče na podizanje ekološke svijesti o eko pitanjima u loklanoj zajednici.

Jedan od najvećih problema zagađenosti zraka su smog i staklenički plinovi, koji uzrokuju globalno zagrijavanje, kaže se između ostalog u listu Ekovizija, čija je današnja promocija označila sa koliko ozbiljnosti se prišlo opštim problemima zaštite okolice i očuvanja planete Zemlje./Š.G./

Vaš komentar na članak: